ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι δείχνει το… duckface για την προσωπικότητά σας!

Τι δείχνει το… duckface για την προσωπικότητά σας!

Μία selfie, χίλιες λέξεις!

Μια αυτο-φωτογραφία, κοινώς selfie, μπορεί να αποκαλύψει εάν ο εικονιζόμενος ή η εικονιζόμενη χαρακτηρίζεται από νευρωτισμό, θετική διάθεση ή ακόμη και τεμπελιά, υποστηρίζουν ερευνητές από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση in Computers in Human Behaviour, περιγράφουν πώς η «μάστιγα» των selfies που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον έναυσμα για τη βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς οι selfies αντανακλούν την προσωπικότητα του εικονιζόμενου προσώπου και πώς κρίνει ένας τρίτος την προσωπικότητα του εικονιζόμενου προσώπου από τις selfies», γράφουν οι ερευνητές.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 123 άτομα που ανέβαζαν συχνά selfies στη δημοφιλή κινεζική σελίδα Sina Weibo. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα τεστ προσωπικότητας που τους χορήγησαν οι ερευνητές και στη συνέχεια 107 φοιτητές μελέτησαν τις selfies και είπαν την άποψή τους για την προσωπικότητα των εικονιζομένων.

Χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές 13 διαφορετικά χαρακτηριστικά των selfies, όπως το αν ο χρήστης κάνει τη χαρακτηριστική γκριμάτσα duckface, εάν κρατούσε το κινητό ψηλά ή χαμηλά, εάν φαινόταν μόνο το πρόσωπο ή και το σώμα, εάν φαινόταν καλά ο χώρος στον οποίο τραβήχτηκε η φωτογραφία και εάν η φωτογραφία είχε υποστεί επεξεργασία πριν ανέβει από το χρήστη.

Διαπιστώθηκε ότι όσα άτομα ήταν, βάσει του τεστ προσωπικότητας, πιο εύθυμα και ευχάριστα, ήταν πιο πιθανό να κρατούν την κάμερα χαμηλά και γενικώς να μεταδίδουν μια ευχάριστη διάθεση μέσω των selfies τους.

Όσοι ήταν πιο ευσυνείδητοι ως προσωπικότητες, ήταν πιο πιθανό να μην αποκαλύπτουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν, αφήνοντας να εννοηθεί πως προτιμούν να προστατεύουν την προσωπική τους ζωή.

Όσοι προτιμούσαν τα... σουφρωμένα χειλάκια στις selfies τους φάνηκε να χαρακτηρίζονται ως άτομα περισσότερο νευρωτικά και λιγότερο συναισθηματικά σταθερά.

Όσοι κοιτούσαν κατάματα την κάμερα φάνηκε να είναι άτομα φιλικά και με ανεβασμένη αυτοπεποίθηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι selfies φάνηκε σε γενικές γραμμές να συνάδουν με την αυτο-αξιολόγηση των ίδιων των συμμετεχόντων για την προσωπικότητά τους. Η κριτική των φοιτητών βάσει των selfies δεν ήταν όμως πάντοτε ακριβής. Το χαρακτηριστικό που εντόπισαν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι φοιτητές ήταν η εξωστρέφεια.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ μεθυσμένης προσωπικότητας: Τι τύπος είσαι όταν πίνεις;
Πόσο νευρωτικοί είστε; Κάντε το τεστ του ενός λεπτού!
Ούτε εσωστρεφής, ούτε εξωστρεφής; Μήπως είστε αμφιστρεφής;

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 1.747 νέα - Στους 121 οι θάνατοι, στους 606 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν

Κρούσματα σήμερα: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζονται - Θρίλερ με τη Θεσσαλονίκη

Άρση lockdown: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: Μόνο έτσι θα βγούμε από τα σπίτια μας - Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία - Στήνουν ΜΕΘ σε θαλάμους

Συγκλονιστικός πατέρας: «Κόψτε μου το ρεύμα σε μια ώρα, να τελειώσει ο γιος μου το μάθημα» (Vid)

Χαμός στον αέρα εκπομπής: Καυγάς του Αλέξη Γεωργούλη με δημοσιογράφο

Κορονοϊός - Κοζάνη: Η φωτογραφία από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο που έγινε viral

Νεκρός από κορονοϊό ο Βασίλης Blue Σωτηρίου

Κορονοϊός: Απίστευτο περιστατικό - Το sms στο 13033 που έστειλε Ελληνίδα μάνα!