ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα στον Πειραιά για την υγεία των ηλικιωμένων

Ημερίδα με θέμα την «Υγιή Γήρανση» πραγματοποιείται σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Ημερίδα στον Πειραιά για την υγεία των ηλικιωμένων

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ) σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων είναι ημέρα ευθύνης για όλους. Στην εποχή της κρίσης η τρίτη ηλικία δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις τις οποίες όλοι γνωρίζουμε. Επιπροσθέτως, η τρίτη ηλικία έχει αναλάβει και ένα νέο βάρος, τη στήριξη με τη μικρή σύνταξη και του άνεργου γιου ή κόρης καθώς και τη στήριξη όλης της οικογένειας» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης.

«Ο δήμος μας έχει πλήρη συναίσθηση αυτής της πραγματικότητας για τους ηλικιωμένους μας και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να προσφέρουμε μια σειρά υπηρεσιών, από την ιατρική πρόληψη και την ενημέρωση έως την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Η δική μας δέσμευση απέναντι στους ηλικιωμένους είναι να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να προσφέρουμε από χρόνο σε χρόνο καλύτερες υπηρεσίες» συμπλήωσε.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με χαιρετισμό του πρόεδρου της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας κ. Ιωάννη Γ. Καραϊτιανού, καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Το θέμα της ομιλίας του είναι «Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα - Διαχρονική προσέγγιση και στατιστικά στοιχεία». Επίσης, μαζί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαο Πλατανησιώτη θα είναι οι συντονιστές της εκδήλωσης.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες της παθολόγου-διαβητολόγου κυρίας Στέλλας Ηρακλειανού, διευθύντριας ΕΣΥ (Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο Πειραιά) με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης και ηλικιωμένοι». Σχετικά με το Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης Σακχαρώδους Διαβήτη θα μιλήσει ο κ. Στρατής Χατζηχαραλάμπους, κοινωνιολόγος, προϊστάμενος του τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Στη συνέχεια, για τα μυοσκελετικά προβλήματα και την οστεοπόρωση θα μιλήσει η πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» κυρία Μέμη Τσεκούρα. «Νεφρός και Τρίτη ηλικία» θα είναι το θέμα της κυρίας Αλεξάνδρας Κουτσοβασίλη, νεφρολόγου, διευθύντριας του Νεφρολογικού Τμήματος και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γενικής Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης», ενώ για τον εμβολιασμό στην τρίτη ηλικία θα μιλήσει η ιατρός δημόσιας Υγείας του δήμου Πειραιά κυρία Ευαγγελία Σταμούλη.

Ακόμη, ο διευθυντής Γαστρεντερολόγος της Γενικής Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης» κ. Λεωνίδας Μυρωνίδης θα ασχοληθεί με τη χρόνια δυσκοιλιότητα των ηλικιωμένων. Την οδήγηση στην τρίτη ηλικία θα πραγματευθεί η παρουσίαση της κυρίας Ιωάννας Κατσούρη, MSc εργοθεραπεύτριας, καθηγήτριας Εφαρμογών στο τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας και υποψήφια διδάκτωρ ΑΠΘ. Τέλος, η κυρία Λιζ Μεσθεναίου, αντιπρόεδρος ΕΓΓΕ, θα μιλήσει για πόλεις φιλικές στους ηλικιωμένους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων σήμερα - Η Ελλάδα γηράσκει χωρίς να έχει αναγνωριστεί ακόμη η Γηριατρική
Ερευνητές αποκαλύπτουν το μυστικό για κοφτερό μυαλό στην τρίτη ηλικία