ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αμφιθέατρο «Φυσιολογίας Γ. Κοτζιάς» υποδέχθηκε μετά από 16 χρόνια τους πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής

Το ανακατασκευασμένο Αμφιθέατρο «Φυσιολογίας Γ. Κοτζιάς» υποδέχθηκε ξανά, μετά από 16 χρόνια τους πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.

Το αμφιθέατρο «Φυσιολογίας Γ. Κοτζιάς» υποδέχθηκε μετά από 16 χρόνια τους πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής

Το ιστορικό Αμφιθέατρο Φυσιολογίας είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η Φυσιολογία ήταν ένα από τα πρώτα γνωστικά αντικείμενα στη νεοσύστατη Ιατρική Σχολή (1837) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ήταν ο πρώτος Καθηγητής Ανατομίας και Φυσιολογίας.

Η κατασκευή του Αμφιθεάτρου προσδιορίζεται πριν από το 1930, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τη μεγάλη κλίση στα έδρανα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλή ορατότητα και σωστή ακουστική και τα μεγάλα και ψηλά παράθυρα που επέτρεπαν στο φως της ημέρας να φωτίζει όλο το χώρο του αμφιθεάτρου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 με το σεισμό της Πάρνηθας το Αμφιθέατρο υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω μεγάλου κινδύνου, για τους φοιτητές και τους Καθηγητές. Οι τότε Πρυτανικές Αρχές άρχισαν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανακατασκευή ενός νεού και αντάξιου της ιστορίας του Αμφιθεάτρου. Μετά από δεκαπέντε χρόνια εργασιών το νέο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.

Το νέο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας πληρεί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές αντιλήψεις και απαιτήσεις που χρειάζεται να διαθέτει ένας χώρος που προορίζεται για εκπαίδευση φοιτητών αλλά και για επιστημονικές συναντήσεις. Διαθέτει αίθουσα αμφιθεάτρου τριακοσίων θέσεων με σύγχρονες ανέσεις , εξαιρετικό οπτικοακουστικό υλικό, ειδικούς χώρους μεταφραστών αλλά και χώρους εργαστηρίων και γραφείων.

Το Αμφιθέατρο Φυσιολογίας μετά από απόφαση της Ιατρικής Σχολής μετονομάστηκε σε Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Καθηγητής Γεώργιος Κοτζιάς» εις μνήμην του Γεώργιου Κοτζιά διεθνούς φήμης νευροφυσιολόγου απόφοιτου του ΕΚΠΑ και ο οποίος μαζί με τον Γεώργιο Παπανικολάου είναι οι μόνοι έως σήμερα Έλληνες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Lasker στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στις 08.00 της 28/09/2015 το ανακατασκευασμένο Αμφιθέατρο υποδέχθηκε μετά από 16 χρόνια και πάλι τους πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής για την πρώτη διάλεξη του μαθήματος «Ιατρική Φυσική Ι».