ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υπερθέρμανση και οι μεταδοτικές νόσοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία

Αλήθεια, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των μεταδοτικών νόσων; Υπάρχει απαντούν οι επιστήμονες και τεκμηριώνουν την άποψή τους με επιχειρήματα.

Η υπερθέρμανση και οι μεταδοτικές νόσοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία

Τρεις ερωτήσεις και αντίστοιχες απαντήσεις προς τον κ. Robert Barouki, Μέλος του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και Καθηγητή του Πανεπιστημίου “Paris Descartes”, επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι η υπερθέρμανση και οι μεταδοτικές νόσοι, όπως ελονοσία, δάγκειος πυρετός και άλλες, είναι ...σχεδόν συγκοινωνούντα δοχεία

Τι συσχετισμός υπάρχει ανάμεσα στην υπερθέρμανση και τις μεταδοτικές νόσους;

Αυτή η παγκόσμια κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση στην συχνότητα και σοβαρότητα των ακραίων φαινομένων, όπως η ξηρασία, οι έντονες βροχοπτώσεις ή ο καύσωνας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δύο ειδών μεταδοτικών νοσημάτων:

- Βακτηριδιακές ασθένειες που μεταφέρονται στο νερό, όπως η χολέρα, παρασιτικές ασθένειες π.χ. Shistosoma και Fasciola, αλλά και πρωτοζωϊκές ασθένειες, όπως η αμοιβάδωση. Οι πλημμύρες και η αύξηση της θερμοκρασίας δύναται να αυξήσουν τον πολλαπλασιασμό των οργανισμών αυτών και τη διάδοση των ασθενειών.
- Ασθένειες που μεταφέρονται μέσω ξενιστών (από κουνούπια ή ψύλλους) όπως η νόσος chikungunya, ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, η βορρελίωση κ.λπ.

Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι κάποιες ασθένειες μεταδίδονται, ήδη, σε περιοχές που δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Ναι. Το κλίμα επηρεάζει πολύ την εξάπλωση της ελονοσίας, για παράδειγμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι η ασθένεια σκοτώνει περίπου 800.000 ανθρώπους το χρόνο στην Αφρική. Εκεί μπορούμε να παρατηρήσουμε την εξάπλωση των κουνουπιών, που μεταφέρουν την ασθένεια, σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο (στην Ανατολική και Νότιο Αφρική).

Έχουμε επίσης δει την τρομερή αύξηση περιστατικών δάγκειου πυρετού. Μέσα σε 50 χρόνια ο αριθμός των περιστατικών έχει πολλαπλασιαστεί επί 30, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Για αρκετό καιρό περιοριζόταν στην Νοτιοανατολική Ασία, αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί στον Ινδικό Ωκεανό, τις περιοχές του Νότιου Ειρηνικού, τις Δυτικές Ινδίες και τη Λατινική Αμερική. Μια από τις βασικές αιτίες είναι η εξάπλωση του κουνουπιού Aedes (κουνούπι – τίγρης), η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Στην Ευρώπη, ή ακόμη και στη Γαλλία συγκεκριμένα, έχουν παρατηρηθεί τέτοια περιστατικά;

Το κουνούπι – τίγρης έχει φτάσει σε περιοχές της Νοτίου Ευρώπης (Ιταλία και Νότια Γαλλία), γεννώντας την ανάγκη για παρακολούθηση του φαινομένου και ενημέρωση του πληθυσμού.

Μια μικρής κλίμακος επιδημία δάγκειου πυρετού και νόσου chikungunya είχε σημειωθεί στην Ιταλία το 2007, ενώ μεμονωμένες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Νότια Γαλλία. Ένα σημαντικό κρούσμα chikungunya παρατηρήθηκε επίσης στη Ρεϋνιόν το 2005 και στις Γαλλικές Δυτικές Ινδίες τη χρονική περίοδο 2013 – 2014.

Διαβάστε ακόμη:

Δάγκειος πυρετός: ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο

Ελονοσία: Τα μεταλλαγμένα στείρα κουνούπια «κλειδί» για την αντιμετώπιση της νόσου