ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιρρεπείς σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα όσοι δουλεύουν νύχτα

Μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσουν θύματα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων έχουν όσοι δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες.

Επιρρεπείς σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα όσοι δουλεύουν νύχτα

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16 ανθρώπους που εργάζονταν σε νυχτερινή βάρδια, περισσότεροι από το ένα τρίτο κόντεψαν να έχουν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ενώ συμμετείχαν σε test drive μετά την εργασία.

Οι ίδιοι δεν ενεπλάκησαν σε κανένα δυστύχημα μετά από επαρκή ύπνο τη νύχτα πριν από το ίδιο test drive, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ο ερευνητής Dr. Charles Czeisler, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι αυτό που είναι μοναδικό στην έρευνα είναι ότι έγινε μέρα και ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος δυστυχημάτων.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνο είναι να οδηγεί κάποιος επιστρέφοντας σπίτι μετά από ολονύχτια εργασία. Δείχνει επίσης ότι οι ίδιοι άνθρωποι αν είχαν κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα δεν ενεπλάκησαν σε τέτοια περιστατικά, άρα δεν είναι γενικά επικίνδυνοι οδηγοί.

Η έρευνα εκτιμάται ότι είναι η πρώτη που αξιολογεί την επίδραση της νυχτερινής βάρδιας στην οδήγηση σε κανονικές συνθήκες αντί για εξομοιωτές.

Πριν από τη μια δοκιμή οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν κατά μέσον όρο 7,6 ώρες την προηγούμενη νύχτα και δεν εργάστηκαν σε νυχτερινή βάρδια. Πριν την άλλη δοκιμή οι ίδιοι εργάστηκαν νύχτα.

Και οι δυο δοκιμές έγιναν περίπου την ίδια ώρα της ημέρας κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέχτηκαν σωματικές μετρήσεις νύστας και επεισοδίων ‘’μικρού ύπνου’’.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ποσοστό 37,5% των εργαζομένων σε νυχτερινή βάρδια έκαναν βεβιασμένη χρήση φρένων κατά το test drive μετά από ολονύχτια εργασία.

-Σχεδόν τα μισά test drives μετά τη νυχτερινή βάρδια σταμάτησαν πρόωρα επειδή οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο.

-Δυσκολίες λόγω ύπνου ήταν εμφανείς μετά τη νυχτερινή βάρδια κατά τα πρώτα 15 λεπτά οδήγησης.

-Ο Czeisler συνιστά όσοι εργάζονται νύχτα να βρουν εναλλακτικές μορφές μεταφοράς μετά από νυχτερινή εργασία.

Διαβάστε επίσης:

Η εργασία σε βάρδιες βλάπτει τη μνήμη και τις νοητικές επιδόσεις