ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες η πτώση της θερμοκρασίας

Το κρύο και οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος, που μπορεί να φράξουν τις μικροσκοπικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο.

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες η πτώση της θερμοκρασίας

Επίσης το κρύο μπορεί να προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Καθώς το αίμα προσπαθεί να περάσει από μια στενή αρτηρία, υπάρχει κίνδυνος απόφραξης των αγγείων του εγκεφάλου.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θουριγγίας μελέτησαν σχεδόν 1.700 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2003-2010, στην πόλη Τζένα της Γερμανίας.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τις καιρικές συνθήκες τρεις ημέρες πριν την εισαγωγή των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να δουν αν οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση είχαν κάποια σχέση.

bigstock Man Blowing In Their Hands 109539707

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε 2,9 βαθμούς Κελσίου πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας σε 24 ώρες, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνει κατά 11% στον γενικό πληθυσμό. Mεταξύ όσων ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο όμως, λόγω υπέρτασης, καπνίσματος ή περιττών κιλών, η αύξηση είναι 30%.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν χρόνια τώρα ότι τα κύματα ψύχους προκαλούν αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αλλά η γερμανική μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει πως οι πτώσεις της θερμοκρασίας προκαλούν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology και επιβεβαιώνει παλαιότερη μελέτη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ που διαπίστωσε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό: 5 συμπτώματα που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε

Ποια ροφήματα προστατεύουν από το εγκεφαλικό