ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόνοια, υγεία, αλληλεγγύη, στον πυρήνα των δράσεων του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ (CSR Hellas)

Προσηλωμένο σταθερά στη συλλογική δράση, τη συνένωση δυνάμεων και την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών το CSR Hellas (Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα act4Greece, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και παρουσιάσθηκε σε πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μελά την 1η Φεβρουαρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Πρόνοια, υγεία, αλληλεγγύη, στον πυρήνα των δράσεων του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ (CSR Hellas)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του CSR Hellas, κυρία Μαρία Αλεξίου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τη σημασία των αξιών της διαφάνειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το ευρύ κοινό και με όποιο ποσό επιθυμεί το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και κάθε ενδιαφερόμενος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος αυτή, συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας για να συμβάλουν στη χρηματοδότηση καινοτόμων πρωτοβουλιών και την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες: 1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, 2) κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, 3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, 4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, 5) περιβάλλον και αειφορία, 6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση και 7) αθλητισμός.

Το Πρόγραμμα act4Greece της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιείται με στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το CSR Hellas.

Στην παρούσα φάση, το Πρόγραμμα act4Greece υλοποιεί τρία σημαντικά έργα:

• Παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.
• Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου.
• Δημιουργία εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικτυακής εφαρμογής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Στο μέλλον, τα έργα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να διευρυνθούν σε όλο το φάσμα των αξόνων του Προγράμματος act4Greece.

Ο ρόλος του CSR Hellas στο πρόγραμμα συνίσταται αφενός μεν στη διαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβάλλονται για χρηματοδότηση στο act4Greece, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του, που έχει αποκτηθεί από την ανάπτυξη σχετικών συστημάτων ποιοτικής αξιολόγησης προγραμμάτων και δράσεων ΕΚΕ (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις επιταγές της πολιτικής της ΕΕ για την ΕΚΕ), αφετέρου δε με τη συμμετοχή της Προέδρου του, κυρίας Μαρίας Αλεξίου, στην Επιτροπή Στρατηγικής του Προγράμματος.