ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απώλεια βάρους στη μέση ηλικία: Για ποια ασθένεια προειδοποιεί

Οι άνθρωποι που χάνουν βάρος χωρίς να το επιδιώκουν, πρέπει να διερευνούν τα αίτια, καθώς είναι πιθανό αυτό να οφείλεται σε κάποια παθολογική κατάσταση.

Απώλεια βάρους στη μέση ηλικία: Για ποια ασθένεια προειδοποιεί

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σταθερή απώλεια βάρους μετά τα 40 μπορεί να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη μιας εκφυλιστικής ασθένειας του εγκεφάλου.

Στη σχετική μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, συμμετείχαν 1.895 εθελοντές ηλικίας άνω των 70 ετών, οι 524 εκ των οποίων παρουσίασαν ήπια νοητική διαταραχή στη διάρκεια τεσσάρων ετών παρακολούθησης.

Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν τακτικά στον γιατρό τους στις ηλικίες 40-65 ετών και στο πλαίσιο της κλινικής εξέτασης καταγραφόταν μεταξύ άλλων το σωματικό βάρος τους.

Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους των εθελοντών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσοι είχαν εκδηλώσει ήπια νοητική διαταραχή, παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερη απώλεια βάρους ανά δεκαετία απ’ ό,τι όσοι δεν είχαν.

bigstock Memory Loss 86621588

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην απώλεια βάρους και τη διαταραχή της μνήμης, υποδηλώνουν ότι η μείωση της όρεξης που αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλώνοντας, ίσως είναι πρόδρομος κατάσταση της άνοιας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο αυξανόμενος ρυθμός απώλειας βάρους από τη μέση έως την τρίτη ηλικία αποτελεί ένδειξη ήπιας νοητικής διαταραχής και μπορεί να συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό των ηλικιωμένων που θα την εκδηλώσουν», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και προσθέτουν: «Όσον αφορά τους πιθανούς αιτιολογικούς μηχανισμούς, η απώλεια βάρους πριν από τη νοητική διαταραχή ίσως σχετίζεται με την αποκαλούμενη ανορεξία των ηλικιωμένων. Αν και η άμεση αιτία αυτής της ανορεξίας δεν είναι σαφής, εικάζουμε ότι η δυσλειτουργική παραγωγή ορισμένων ορμονών επηρεάζει τις διατροφικές προσλήψεις και τον ενεργειακό μεταβολισμό, οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον κίνδυνο ήπιας νοητικής διαταραχής».

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι επειδή πολλά χρόνια πριν από την άνοια κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν κατάθλιψη και απάθεια, η όρεξή τους περιορίζεται και έτσι χάνουν βάρος, καταλήγουν.

Όπως έδειξε η μελέτη, κάθε απώλεια 5 κιλών ανά δεκαετία στις ηλικίες 40 έως 70 ετών, σχετιζόταν με αύξηση κατά 24% των πιθανοτήτων να εκδηλώσει κάποιος ήπια νοητική διαταραχή.

Η διαταραχή αυτή αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας, με το περίπου 5% έως 15% των πασχόντων να εξελίσσονται σε άνοια κατ’ έτος, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Neurology».

Διαβάστε επίσης:

7 μύθοι και αλήθειες για την άνοια

Άνοια: Το τεστ των 6 ερωτήσεων που πρέπει να κάνετε στη γιαγιά σας