ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεά πέντε ασθενοφόρων από την Ομοσπονδία Εθελοντών Σαμαρειτών της Γερμανίας

Η επιτακτική ανάγκη στήριξης των υγειονομικών δομών της χώρας στις περιοχές που δέχονται το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα, τονίστηκε στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης που έγινε για την αποδοχή δωρεάς πέντε ασθενοφόρων, από την Ομοσπονδία Εθελοντών Σαμαρειτών της Γερμανίας.

Δωρεά πέντε ασθενοφόρων από την Ομοσπονδία Εθελοντών Σαμαρειτών της Γερμανίας

Τα ασθενοφόρα πρόκειται να διατεθούν στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στους τρεις Δήμους που συμμετέχουν στο δύσκολο έργο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας ήτοι τους Δήμους Λέσβου, Σάμου, Παιονίας.

Η παράδοση της δωρεάς,- η οποία γίνεται με την αρωγή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης -έγινε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εθελοντών Σαμαρειτών και Ευρωβουλευτή Knut Fleckenstein παρουσία του Επιτετραμμένου της Γερμανικής Πρεσβείας Κlemens Semtnerκαι του Συντονιστή Δημάρχων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Frank Edelmann.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κύριος Κlemens Semtner ανέφερε ότι «η Ευρώπη δέχεται μια τεράστια κρίση που δεν μπορούσε να διανοηθεί και δυστυχώς οι κυβερνήσεις των 28 χωρών της ΕΕ δεν μπορούν να χαράξουν μια κοινή πολιτική. Η Ελλάδα καλείται να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος κάτι το οποίο η Γερμανία αναγνωρίζει. Η σημερινή δωρεά αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις αξίες της αλληλεγγύης και ενωμένοι μπορούν να κάνουν πολλά.»

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι : «Η δωρεά αυτή έρχεται να συμπληρώσει μέρος των μεγάλων αναγκών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της προστασίας της δημόσιας Υγείας, που καλούνται να καλύψουν σήμερα ελληνικοί Δήμοι, στους οποίους υπάρχουν σημεία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Οι μαζικές αφίξεις ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα μας , έχουν δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες σε έναν τομέα που ήδη αδυνατούσε να καλύψει τις απαιτήσεις του τοπικού πληθυσμού, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια του δημόσιου συστήματος υγείας και των τεράστιων ελλείψεων του σε προσωπικό και μέσα. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, με την άφιξη των προσφύγων, ο αριθμός των οποίων σε κάποιους Δήμους ήταν ως και δεκαπλάσιος σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που πλήττονται από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα και οι εθελοντές γιατροί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Κωστής Δήμτσας επεσήμανε ότι: «Η χώρα μας σηκώνει το σταυρό της ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση και τώρα σηκώνει και τα βάρη του προσφυγικού ρεύματος. Οι έλληνες εθελοντές δεν επέτρεψαν να γίνει το Αιγαίο ένας μεγάλος τάφος προσφύγων ενώ ο Χριστιανισμός ενώθηκε για ν αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα».

10 2 2016 paradosi asthenoforwn3

Μεγάλα υγειονομικά προβλήματα

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρέλαβαν τα ασθενοφόρα αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές που δέχονται το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα.

Ειδικότερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου επεσήμανε ότι: «Οι δομές υγείας δοκιμάζονται σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και άμεση ανάγκη για ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ενώ τεράστια προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο Βόρειο Αιγαίο. Υπάρχει ένας μόνο επικουρικός γιατρός που ασκεί καθήκοντα ιατροδικαστή και σηκώνει το βάρος τόσο για τις νεκροψίες και τις νεκροτομές όσο και για τη συλλογή DNA που είναι απαραίτητο για να γίνει ταυτοποίηση. Κάνουμε δραματική έκκληση να συσταθεί επειγόντως ιατροδικαστική υπηρεσία στο Β. Αιγαίο

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σάμου κος Μιχάλης Αγγελόπουλος επεσήμανε ότι «τεράστια προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στον Κόμβο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών .Επίσης δεν έχει προβλεφτεί σύστημα για την αποκομιδή των απορριμμάτων με αποτέλεσμα το νησί να έχει κατακλυστεί από τα υλικά συσκευασίας. Ενώ δεν έχει προβλεφτεί και ασφαλές δίκτυο οδικής μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών »

Ο Δήμαρχος Παιονίας κος Χρήστος Γκουντενούδης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου και του νοσοκομείου του Κιλκίς που παρουσιάζουν ελλείψεις σε υλικά και παραϊατρικά είδη. «Ένας Δήμος συνεπικουρούμενος με τις ΜΚΟ, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσημη πολιτεία που οφείλει να μας στηρίξει πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη», επισήμανε.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας του νησιού καθώς και στις ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες νοσηλείες αφορούν έγκυες γυναίκες παιδιά καθώς και χρόνιους πάσχοντες.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτός λειτουργίας 1 στα 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Μόλις 3 ιατροδικαστές για τα νησιά του Αιγαίου