ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις μεταμοσχεύσεις σε ένα 24ωρο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Τρεις μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων σε ισάριθμους ασθενείς πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη παρά τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό.

Τρεις μεταμοσχεύσεις σε ένα 24ωρο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Τα όργανα ενός 55χρονου που κατέληξε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της πόλης, αποτέλεσαν δώρο ζωής για έναν 14χρονο και έναν 50χρονο στους οποίους μεταμοσχεύτηκαν οι νεφροί, καθώς και για 60χρονο στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ. Οι κερατοειδείς του 55χρονου δωρητή αφαιρέθηκαν και θα μεταμοσχευτούν τις επόμενες ημέρες στο ΑΧΕΠΑ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, Βασίλης Παπανικολάου, η κατάσταση της υγείας των δύο ασθενών στους οποίους έγινε η μεταμόσχευση νεφρού εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ προς το παρόν είναι κρίσιμη η κατάσταση του ασθενούς, στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ.

«Είναι κατόρθωμα να γίνονται τρεις μεταμοσχεύσεις σε ένα 24ωρο με τόσες ελλείψεις προσωπικού και υλικών στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων. Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν υπάρχουν χειρουργοί, δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Όσοι υπάρχουν, λειτουργούν χωρίς κανένα κίνητρο με αφοσίωση και αυτοθυσία. Τα υλικά κάθε μέρα λιγοστεύουν και ό,τι χαλάει δεν αντικαθίσταται, ενώ ανταλλακτικά δεν υπάρχουν. Στο Ιπποκράτειο είναι το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος και παγκρεατικών νησίδων, καθώς και μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, ενώ είναι ένα από τα πέντε Κέντρα Μεταμοσχεύσεων νεφρού σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι ελλείψεις μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και παρά τις υποσχέσεις που είχαμε από τέσσερις υπουργούς Υγείας, η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου εξακολουθεί να αγνοείται παντελώς» τόνισε ο κ. Παπανικολάου.