ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιαννόπουλος: Διαχειρίσιμα τα λοιμώδη νοσήματα σε Ειδομένη και λιμάνι Πειραιά

Οι προσφυγικοί και μεταναστευτικοί πληθυσμοί δεν είναι υγειονομική βόμβα, τόνισε για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, από το βήμα της εκδήλωσης «Active Greece Awards 2016».

Γιαννόπουλος: Διαχειρίσιμα τα λοιμώδη νοσήματα σε Ειδομένη και λιμάνι Πειραιά

«Καλλιεργήθηκε άτεχνα ότι οι προσφυγικοί και μεταναστευτικοί πληθυσμοί αποτελούν υγειονομική βόμβα» είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Διευκρίνισε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία στην πλειονότητά τους είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι νοσούντες. Επειδή, όμως, προέρχονται από χώρες, όπου ενδημούν λοιμώδη νοσήματα, όπως ελονοσία και φυματίωση, φροντίδα μας είναι να θεραπεύουμε έγκαιρα και να φτιάξουμε ασπίδα για το γενικό πληθυσμό, πρόσθεσε.

Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν ικανοποιητικό επίπεδο στις συνθήκες υγιεινής, με εξαίρεση την Ειδομένη, η οποία αποτελεί «τραυματική κατάσταση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, τα λοιμώδη νοσήματα που έχουν εμφανιστεί, όπως κρούσματα ηπατίτιδας και ανεμοβλογιάς (είτε στην Ειδομένη είτε στο λιμάνι του Πειραιά), είναι διαχειρίσιμα και περιχαρακώνονται εγκαίρως, δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Οι δικοί μας σχηματισμοί μαζί με τις ΜΚΟ διαμορφώνουν μία καλή ασπίδα υγείας» για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φαίνεται πως θα μείνουν στη χώρα για απροσδιόριστο διάστημα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφερόμενος γενικότερα στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι κανείς δεν μπορούσε να εκτιμήσει –ούτε καν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- τις διαστάσεις που θα λάμβανε η μετακίνηση πληθυσμών, καθώς το 2015 οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έφτασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν κατάλαβαν έγκαιρα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιταλικό ή ελληνικό.

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη - Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Διαβάστε ακόμη:

Στην Ειδομένη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Γιαννόπουλος