ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Facebook βοηθά τους τυφλούς να «δουν» φωτογραφίες

Τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται καθημερινά από φωτογραφίες με όμορφα τοπία, χαριτωμένα κατοικίδια, ζευγάρια και όχι μόνο.

Το Facebook βοηθά τους τυφλούς να «δουν» φωτογραφίες

Το Facebook εγκαινίασε λοιπόν ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει σε όλους, ακόμη και τους τυφλούς, να μπορούν να «δουν» αυτές τις φωτογραφίες.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα σύστημα που «διαβάζει» τη φωτογραφία, ενημερώνοντας το χρήστη για το περιεχόμενό της.

Τα άτομα με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν ένα προηγμένης τεχνολογίας λογισμικό ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν υπολογιστές. Το λογισμικό μετατρέπει το κείμενο που φαίνεται σε οθόνη σε ηχητικό μήνυμα ή κώδικα Μπράιγ, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να «διαβαστούν» φωτογραφίες.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το Facebook πλέον αποκωδικοποιεί τις φωτογραφίες σε μορφή που να μπορεί να τις διαβάσει το λογισμικό.

Μέχρι τώρα, το σύστημα έχει «εκπαιδευτεί» ώστε να αναγνωρίζει περίπου 80 αντικείμενα και δραστηριότητες σε μια φωτογραφία. Το σύστημα προσθέτει τα στοιχεία αυτά ως περιγραφή στην εικόνα για να διαβαστεί από το λογισμικό και στη συνέχεια να μεταφραστεί σε ηχητικό μήνυμα ή κώδικα Μπράιγ.

Σταδιακά, το σύστημα θα εξελιχθεί και θα αναγνωρίζει περισσότερα στοιχεία σε κάθε φωτογραφία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας (GIFs)

Δωρεάν εφαρμογή για άτομα με μειωμένη όραση