ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία τεράστια αγκαλιά φροντίδας στη δοκιμαζόμενη Λέσβο, από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Συνολικά 3.174 ιατρικές πράξεις σε παιδιά και ενήλικες στην περιοχή της Καλλονής Λέσβου πραγματοποίησε η Ομάδα των Εθελοντών Ιατρών και Νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», στο πλαίσιο της Εκστρατείας Προληπτικής Ιατρικής στο νησί, που ειδικά φέτος δοκιμάζεται από σοβαρά προβλήματα.

Μία τεράστια αγκαλιά φροντίδας στη δοκιμαζόμενη Λέσβο, από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Η Ομάδα των Εθελοντών έφθασε στην περιοχή στις 20 Μαρτίου, με στόχο τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων όλων των κατοίκων, παιδιών και ενηλίκων, και έπιασε δουλειά ήδη από το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στο Περιφερειακό Ιατρείο Πέτρας εξετάστηκαν οι ενήλικες και στο Δημοτικό Σχολείο τα παιδιά, από βρέφη έως και και έφηβοι μαθητές της Β’ Λυκείου.

Συνολικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος εξετάστηκαν 360 παιδιά και 200 ενήλικες από Πέτρα, Μόλυβο, Σκουτάρο, Στύψη, Μήθυμνα, Σκαλοχώρι, Φίλια. Πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί και παραπέμφθηκαν 6 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις. Σε γενικές γραμμές, η υγεία των παιδιών ήταν σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, επόμενος στόχος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» είναι η διερεύνηση αιτιών του αυξημένου ποσοστού παιδιών με προβλήματα θυρεοειδούς και παχυσαρκίας στην περιοχή.

100 1685

Σε δοκιμασία το νησί

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στη Λέσβο, εξαιτίας της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών, έχει θέσει σε σκληρή δοκιμασία το νησί. Η Ομάδα των Εθελοντών της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» διαπίστωσε ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ηλεκτρισμένη, καθώς οι κάτοικοι αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση την οποία δεν επέλεξαν και η οποία αυξάνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, τόσο σε ζητήματα υγείας όσο και στο κοινωνικό/βιοτικό τους επίπεδο.

Οι δομές υγείας αδυνατούν πολλές φορές να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πρόληψης, αφενός μεν εξαιτίας των κενών στελέχωσης που υπάρχουν, αφετέρου δε λόγω του όγκου δουλειάς που έχει προστεθεί εξαιτίας των γεγονότων. Δυστυχώς η Πολιτεία, εμείς οι ενεργοί πολίτες – εθελοντές – Μ.Κ.Ο., μοιάζει να έχουμε χάσει το μέτρο και να έχουμε ξεχάσει τις ανάγκες του άνεργου, του ανασφάλιστου και εν γένει του πληθυσμού που επλήγη από την κρίση. Έχουν και αυτοί ίσα δικαιώματα, γι’ αυτό χρειάζεται αλληλεγγύη προς όλους με μέτρο.

Ευχαριστίες

Οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στην Περιφέρεια για την υποστήριξή τους, αλλά ιδιαιτέρως πρέπει να ευχαριστήσουμε την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας, κυρία Αναστασιάδου, για τον άψογο συντονισμό και το ενδιαφέρον της προκειμένου να εξεταστούν και τα παιδιά των άλλων δημοτικών κοινοτήτων, τονίζουν οι επικεφαλής της Ανοιχτής Αγκαλιάς και συνεχίζουν:

Σπάνια συναντούμε τόση υποστήριξη! Κυριολεκτικά ήταν δίπλα μας συνεχώς. Όλοι εμείς οι εθελοντές την ευχαριστούμε θερμά, όπως ευχαριστούμε και το Σύλλογο Γονέων από τα σχολεία του Μόλυβου και της Πέτρας, καθώς και το τοπικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο για τις δωρεάν εξετάσεις που προσφέρθηκε να διενεργήσει.

Τέλος, ευχαριστούμε τους χορηγούς αυτής της Εκστρατείας, τη LIDL HELLAS ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ, που υποστηρίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά όλες τις Εκστρατείες μας, τον ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την υποστήριξη της συγκεκριμένης Εκστρατείας, την ALPHA BANK για το Πρόγραμμα DOCTOR CLOWN και το ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΤΕΡΑ για την πολυετή υποστήριξή του.