ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρουργική επέμβαση μεταδόθηκε ζωντανά σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Για πρώτη φορά, δόθηκε η δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την αναμετάδοση χειρουργικής επέμβασης σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Χειρουργική επέμβαση μεταδόθηκε ζωντανά σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Η επέμβαση έγινε χθες στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου από το χειρουργό Δρ Σαφί Αχμέντ, ο οποίος αφαίρεσε καρκινικό όγκο από το έντερο ενός 70χρονου ασθενούς.

Η όλη διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω video streaming από δύο κάμερες, μία πάνω από το χειρουργικό τραπέζι και μία δίπλα στο χειρουργό, προσφέροντας θέαση 360 μοιρών στους θεατές.

ht doctor virtual reality surgery 02 jc 150313 4x3 992

Οι τελευταίοι ήταν τόσο οι φοιτητές Ιατρικής και οι εκπαιδευόμενοι στη Χειρουργική που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, όσο και όσοι κάθονταν στον καναπέ τους οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και οι οποίοι παρακολουθούσαν από υπολογιστή ή «έξυπνο» κινητό.

Οι θεατές έπρεπε να έχουν κατεβάσει μια εφαρμογή (VR in OR) στη συσκευή τους και να φοράνε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, όπως το Samsung Gear. Αλλά και χωρίς τα γυαλιά, πάλι μπορούσαν να παρακολουθήσουν, χωρίς όμως να νιώθουν ότι βρίσκονται μέσα στο χειρουργείο.

Πριν δύο χρόνια, ο Αχμέντ είχε μεταδώσει ζωντανά μια χειρουργική επέμβαση με το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας Google Glass και οι θεατές έβλεπαν ό,τι έβλεπε ο γιατρός. Αυτή τη φορά, οι θεατές έβλεπαν την εγχείρηση όχι μόνο μέσα από τα μάτια του χειρουργού, αλλά και από άλλες οπτικές γωνίες.

Ο Αχμέντ δήλωσε ότι η ζωντανή μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας παρέχει νέες εκπαιδευτικές δυνατότητες για τους υποψήφιους χειρουργούς τόσο γι' αυτούς που παρακολουθούν από κοντά την επέμβαση φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό στο κεφάλι τους, όσο και γι’ αυτούς που κάνουν κάτι ανάλογο εξ αποστάσεως. Αυτό, όπως είπε, ισχύει ιδίως για όσους βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν την ευκαιρία να δουν μπροστά στα μάτια τους μια χειρουργική επέμβαση από έναν γιατρό υψηλού επιπέδου.

O Βρετανός χειρουργός έχει μάλιστα δημιουργήσει την εταιρεία Medical Realities για να προωθήσει τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στο ιατρικό πεδίο. Η εταιρεία μετέδωσε την επέμβαση μέσω της ιστοσελίδας της, με χρονοκαθυστέρηση ενός λεπτού για την περίπτωση που εμφανίζονταν απρόσμενες επιπλοκές στο χειρουργείο.

Ο Αχμέντ δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η προσθήκη εμπλουτισμένου και αλληλεπιδραστικού περιεχομένου, όπως βίντεο με γραφικά προκειμένου να καταλαβαίνει κανείς καλύτερα τι βλέπει την ώρα της επέμβασης ή ακόμη η δυνατότητα να γίνονται διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους θεατές προς τον χειρουργό.

Διαβάστε επίσης:

Οι γιατροί άνοιξαν το στομάχι ασθενούς και βρήκαν... (pics&video)

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ