ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ηλεκτρονικό δέρμα» μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν ένα πολύ λεπτό και εύκαμπτο ηλεκτρονικό «δέρμα» το οποίο, όταν προσαρμόζεται στο σώμα, μπορεί να μετρήσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα και να το δείξει αλλάζοντας απόχρωση.

«Ηλεκτρονικό δέρμα» μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα

Το «δέρμα» από πολυμερή υλικά, το οποίο είναι μια ψηφιακή οθόνη OLED (οργανική φωτοδίοδος) με πάχος περίπου δύο μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), διαθέτει μικρο-ηλεκτρονικούς αισθητήρες και χρωματίζεται με διάφορα χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο) ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου.

photo4 compressor

Μια μελλοντική χρήσιμη εφαρμογή του ηλεκτρονικού δέρματος θα είναι να παρακολουθεί το επίπεδο του οξυγόνου στα διάφορα όργανα κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και για άλλες βιοιατρικές εφαρμογές.

photo3 compressor 1200x1368

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τακάο Σομέγια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, δήλωσαν ότι το επόμενο βήμα θα είναι να εμφανίζονται αριθμοί και γράμματα πάνω στο δέρμα.

Το μεθεπόμενο βήμα, κατά τον Σομέγια, θα είναι το δέρμα-οθόνη να καταγράφει τα συναισθήματά μας, τα επίπεδα του στρες κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Μεταλλαγμένα ποντίκια που «τραυλίζουν» θα ρίξουν φως στη μυστηριώδη διαταραχή της ομιλίας

Χειρουργική επέμβαση μεταδόθηκε ζωντανά σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Περισσότερα χρόνια ζουν οι γυναίκες που περιβάλλονται από πράσινο