ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια χρώματα προσελκύουν και ποια απωθούν τους κοριούς

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι και οι κοριοί έχουν τις... προτιμήσεις τους όσον αφορά τα χρώματα και εκτιμούν ότι η πληροφορία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους!

Ποια χρώματα προσελκύουν και ποια απωθούν τους κοριούς

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Medical Entomology, τα αιμοβόρα ζωύφια ελκύονται από συγκεκριμένα χρώματα και απωθούνται από άλλα.

Βάσει της διαπίστωσης αυτής, θα μπορούν μελλοντικά να κατασκευαστούν αποτελεσματικότερες παγίδες που θα παρασύρουν τους κοριούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κοριοί «αγαπούν» το μαύρο και το κόκκινο χρώμα, ενώ αντίθετα απωθούνται από το κίτρινο και το πράσινο. Δεν μπορούν, ωστόσο, να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο τα κίτρινα ή πράσινα σεντόνια στο κρεβάτι μπορούν να κρατήσουν μακριά τους ενοχλητικούς κοριούς, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

 89425250 c0200009 bed bug adults and nymphs spl

Οι κοριοί συνηθίζουν να ζουν κοντά στο... γεύμα τους, δηλαδή το ανθρώπινο αίμα. Για το λόγο αυτό, συχνά φωλιάζουν στις ραφές του στρώματος ή διαφόρων επίπλων και προτιμούν τα υφάσματα και το ξύλο έναντι του πλαστικού και των διαφόρων μετάλλων.

Η Δρ Corraine McNeill από το Union College και οι συνάδελφοί της θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο τα διάφορα χρώματα που υπάρχουν σε ένα δωμάτιο επηρεάζουν την κινητικότητα των κοριών.

bigstock Bed Bug 50770439

Αντί να επιλέγουν το «σπίτι» τους τυχαία, οι κοριοί μάλλον αναζητούν καταφύγιο καθοδηγούμενοι από τα χρώματα, υποδεικνύουν οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, δείχνοντας μια σταθερή προτίμηση στο μαύρο και το κόκκινο χρώμα.

«Αρχικά θεωρήσαμε ότι οι κοριοί προτιμούν πιθανώς το κόκκινο επειδή το αίμα με το οποίο τρέφονται είναι κόκκινο», αναφέρει η Δρ McNeill. «Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο βασικός λόγος που οι κοριοί προτιμούν το κόκκινο χρώμα είναι επειδή και οι ίδιοι έχουν κοκκινωπό χρώμα, οπότε αναζητούν ένα καταφύγιο στο οποίο θα συναντήσουν και άλλους κοριούς

Από την άλλη, οι κοριοί απωθούνται από το κίτρινο και το πράσινο επειδή τα χρώματα αυτά τους «θυμίζουν» χώρους με πολύ φως, δηλαδή χώρους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι και δεν μπορούν να κρυφτούν.

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι το κίτρινο και το πράσινο απωθούν και άλλα αιμοβόρα έντομα, όπως τα κουνούπια και οι σκνίπες.

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα αναγνωρίσετε τους κοριούς (εικόνες - βίντεο)

Πώς θα καταλάβετε αν το δωμάτιο του ξενοδοχείου έχει κοριούς (βίντεο)