ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενεργός Γήρανση: Ενεργοί ηλικιωμένοι ίσον υγιείς ηλικιωμένοι

Ο πληθυσμός στην Ευρώπη γηράσκει και το προσδόκιμο επιβίωσης μεγαλώνει. Ένας άνθρωπος 65 ετών αναμένεται σήμερα να ζήσει για τουλάχιστον 20 χρόνια κατά μέσο όρο!

Ενεργός Γήρανση: Ενεργοί ηλικιωμένοι ίσον υγιείς ηλικιωμένοι

Με δεδομένη λοιπόν τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης αλλά και την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, δικαίως η Ενεργός Γήρανση αποτελεί την απάντηση σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, της εποχής που διανύουμε.

Τι είναι η Ενεργός Γήρανση;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) Ενεργός Γήρανση είναι “η διαδικασία της βελτιστοποίησης των ευκαιριών για υγεία, για συμμετοχή και για ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν”.
Πιο συγκεκριμένα, θα λέγαμε ότι η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους μετά τη συνταξιοδότηση, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, προκειμένου να ζουν με ευημερία και να είναι ενεργοί στην κοινωνία, με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Νέστωρ”, ως ένας από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας για ηλικιωμένους στη χώρα μας, δημιουργεί προγράμματα με στόχο την ενεργό γήρανση και πραγματοποιεί ομιλίες στην κοινότητα για την προώθηση του εθελοντισμού και των ευχάριστων δραστηριοτήτων στους ηλικιωμένους. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης για ηλικιωμένους “Ασημένιοι θεατές”, το οποίο εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και συμπεριλαμβάνει συζήτηση πάνω στο έργο που προβάλλεται κάθε φορά. Στην Κυψέλη, στην οδό Δροσοπούλου 22 πραγματοποιούνται ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης που βοηθούν τα άτομα Τρίτης Ηλικίας να χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις γνωστικές τους δυνατότητες και να βελτιώνουν την καθημερινή τους λειτουργικότητα. Πολλά είναι και τα προγράμματα που απευθύνονται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης.

b52946470c00ae5df24311a9d6f4ccaf L

Με τη συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα οι ηλικιωμένοι, κοινωνικοποιούνται, νιώθουν ότι είναι μέλη μιας ομάδας και το πιο σημαντικό, προσφέρουν στον εαυτό τους και στους συνανθρώπους τους.

Όπως εξηγεί ο Ψυχίατρος και Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής εταιρείας “Ο Νέστωρ¨, Αντώνης Μούγιας, “είναι πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους, να συμμετέχουν σε προγράμματα που προωθούν την ενεργό γήρανση καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύεται ως ένα μεγάλο βαθμό η ψυχική τους υγεία και η ευημερία τους. Επιπλέον, όλοι χρειαζόμαστε μια κοινωνία η οποία θα αξιοποιεί και θα έχει όφελος από τις ικανότητες των ηλικιωμένων της και στην οποία οι νεότερες γενιές θα μαθαίνουν από τις μεγαλύτερες”.

Ειδικότερα για τα προγράμματα εθελοντισμού, η χαρά που προέρχεται από τις πράξεις αλτρουϊσμού δεν είναι το μόνο όφελος για τους ηλικιωμένους.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός στην Τρίτη Ηλικία κάνει τους εθελοντές, να έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και να ζουν περισσότερα χρόνια, έχοντας μάλιστα καλή ποιότητα ζωής. Επιπλέον, φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση του εθελοντισμού στην Τρίτη Ηλικία με τη μείωση της κατάθλιψης. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, δείχνουν να ωφελούνται περισσότερο, από τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις. Ως προς τα προγράμματα που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και προσφέρουν ψυχαγωγία στους ηλικιωμένους, τα πλεονεκτήματα είναι επίσης σημαντικά. Οι ηλικιωμένοι βρίσκουν ενδιαφέρον, δεν νιώθουν απομονωμένοι και στο περιθώριο της ζωής και μπορούν να δημιουργούν κοινωνικές επαφές με αφετηρία το κοινό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ταινία. Ένας από τους στόχους του προγράμματος “Ασημένιοι θεατές” είναι η πραγματοποίηση μελέτης για την επίπτωση του κινηματογράφου στην ψυχολογία των ηλικιωμένων, των ασθενών και των φροντιστών τους.

Διαβάστε ακόμη:

Σε πορεία γήρανσης ο παγκόσμιος πληθυσμός

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων σήμερα - Η Ελλάδα γηράσκει χωρίς να έχει αναγνωριστεί ακόμη η Γηριατρική