ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνο το paintball για το… συκώτι!

Το paintball είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη δραστηριότητα για κάθε ηλικία, καθώς προσφέρει μια ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα για όλη την παρέα.

Επικίνδυνο το paintball για το… συκώτι!

Για ένα νεαρό από την Αγγλία, όμως, η ευχάριστη εμπειρία εξελίχθηκε σε περιπέτεια, αφού κατέληξε στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο χειρουργικό τραπέζι.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, ο 18χρονος μεταφέρθηκε στα Επείγοντα νοσοκομείου του Λονδίνου με πόνους στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, αναφέρει το Live Science.

Βάσει της συμπτωματολογίας, οι γιατροί διέγνωσαν σκωληκοειδίτιδα, αφού ο νεαρός δεν είχε αναφέρει αρχικά ότι είχε παίξει paintball δύο ημέρες πριν. Προγραμματίστηκε λοιπόν επείγουσα χειρουργική επέμβαση, όταν όμως οι γιατροί ξεκίνησαν να χειρουργούν το 18χρονο εντόπισαν αίμα που προερχόταν από το συκώτι του. Το εύρημα αυτό τους εξέπληξε και για μια στιγμή πίστεψαν ότι είχαν τραυματίσει κάποιο αιμοφόρο αγγείο, σύντομα όμως συνειδητοποίησαν ότι το πρόβλημα ήταν το ίδιο το συκώτι και όχι η σκωληκοειδής απόφυση.

Οι γιατροί κατάφεραν να σταματήσουν την αιμορραγία και μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ενημερώθηκαν ότι ο νεαρός είχε χτυπηθεί δύο φορές στην κοιλιά παίζοντας paintball.

bigstock paintball sport player wearing 20371343

Οι γιατροί εξεπλάγησαν από την έκταση της βλάβης, δεδομένου ότι ο 18χρονος δεν είχε επιφανειακούς μώλωπες στην κοιλιά. Όπως σημειώνει, ωστόσο, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Δρ Τζόσουα Λακ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βόρειου Μίντλσεξ, δεν είναι σπάνιο να προκληθούν εσωτερικά τραύματα από φαινομενικά ακίνδυνα περιστατικά. Άλλωστε, τα χρωματιστά σφαιρίδια που εκτοξεύουν τα αεροβόλα του paintball κινούνται με ταχύτητα 30-90 μέτρα το δευτερόλεπτο, γι’ αυτό και επιβάλλεται η χρήση ειδικής προστατευτικής στολής κατά το παιχνίδι.

Η έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό εσωτερικής βλάβης στο συκώτι λόγω paintball. Έχουν καταγραφεί στο παρελθόν τρία ακόμη περιστατικά οργανικής βλάβης λόγω paintball, ένα στα νεφρά και δύο στα γεννητικά όργανα ανδρών.

Ο 18χρονος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο δύο ημέρες μετά το χειρουργείο, όμως επέστρεψε τρεις εβδομάδες αργότερα. Ο υπέρηχος έδειξε ότι είχε συσσωρευτεί αίμα στο συκώτι, ευτυχώς χωρίς να παρατηρηθούν περαιτέρω βλάβες.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στο συκώτι: Με ποιες παθήσεις συνδέεται