ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλεις αναρρωτική άδεια; Ποιες είναι οι πιο πειστικές δικαιολογίες

Αν θέλετε να πάρετε αναρρωτική άδεια από την εργασία σας, σκεφτείτε καλά ποιο λόγο θα επικαλεστείτε, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, κάποιες δικαιολογίες είναι πολύ πιο πειστικές για τους προϊστάμενούς σας σε σύγκριση με άλλες.

Θέλεις αναρρωτική άδεια; Ποιες είναι οι πιο πειστικές δικαιολογίες

Μην καταφύγετε λοιπόν στη δικαιολογία της ημικρανίας, η οποία μπορεί μεν να σας βασανίζει, ωστόσο μόλις 1 στα 5 αφεντικά θεωρούν τους πονοκεφάλους αρκετά σοβαρή αιτία για να χορηγήσουν άδεια.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο ασφαλιστικός φορέας AXA PPP Healthcare, πραγματοποίησε έρευνα σε 1.000 επιχειρηματίες, διευθύνοντες συμβούλους και ανώτερα στελέχη για τη στάση τους απέναντι στις αναρρωτικές άδειες των εργαζόμενων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η γρίπη είναι η πιο αποδεκτή ασθένεια για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, αν και μόνο το 41% των αφεντικών δείχνει τη συμπάθειά του.

bigstock frustrated young business man 80749853

Αντίθετα, σε έρευνα 1.000 υφισταμένων, προέκυψε ότι το 7%, θα έλεγε ψέματα στο αφεντικό του αν ήθελε να λείψει από τη δουλειά, επικαλούμενο κάποιο σωματικό πόνο, όπως γρίπη, τραύματα από κάποιο ατύχημα ή πόνο στη μέση.

Ωστόσο, είναι 6 φορές πιο πιθανό να πουν ψέματα, εάν ήθελαν να πάρουν αναρρωτική άδεια εξαιτίας στρες, άγχους ή κατάθλιψης, με ένα 40% να δηλώνει πως δεν θα ήθελε να πει στο αφεντικό του την αλήθεια.

Από την έρευνα προέκυψε ακόμη πως το 22% των υπαλλήλων δεν θα έλεγε αλήθεια εάν έπαιρνε τηλέφωνο για να ζητήσει άδεια σε περίπτωση κρυολογήματος, ενώ το 12% θα έλεγε ψέματα σε περίπτωση ημικρανίας.

«Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο παραγωγικό για έναν εργαζόμενο να πάρει μία μέρα άδειας για να αναρρώσει από ασθένεια από το να πάει στη δουλειά του, με μειωμένη παραγωγικότητα και σε περίπτωση όπως γρίπης ή κρυώματος, να μεταδώσει την ασθένεια σε συναδέλφους», δήλωσε ο Glen Parkinson της AXA PPP Healthcare.

Όταν οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν γιατί θα απέκρυπταν την αλήθεια από τους προϊσταμένους τους, το 23% αναφέρει ότι προτιμά να κρατήσει κρυφά τα ζητήματα υγείας του. Ένα ακόμη 23% παραδέχεται ότι φοβάται να δεχτεί την όποια κριτική, το 7% δηλώνει πως φοβάται την αντίδραση του προϊστάμενου, ενώ το 3% παραδέχεται πως θα ντρεπόταν να αποκαλύψει τις πραγματικές αιτίες.

Διαβάστε επίσης:

Πηγαίνουμε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι για να μην... απολυθούμε

Η θεραπευτική δύναμη του μυαλού είναι ισχυρότερη απ' ό,τι πιστεύουμε

Ημικρανία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ