ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του μαστού: Γιατί κάποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Τους λόγους για τους οποίους κάποιες γυναίκες με καρκίνο του μαστού κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν απ’ ό,τι άλλες, εντόπισαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Καρκίνος του μαστού: Γιατί κάποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάπτυξη και εξέλιξη των όγκων καθορίζεται από 40 διαφορετικές γενετικές μεταλλαγές, πολλές εκ των οποίων ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.

Μία από τις πιο συχνές και γνωστές, η μεταλλαγή PIK3CA, συσχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης σε τρεις στις δέκα περιπτώσεις και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί τα φάρμακα που την στοχεύουν δεν αποδίδουν σε όλες τις ασθενείς που τα λαμβάνουν, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά πιστεύεται ότι μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για νέες στοχευμένες θεραπείες και διαγνωστικά τεστ.

bigstock Breast Cancer Awareness Concep 93489455

Τα ευρήματα προέρχονται από την μελέτη Metabric η οποία το 2012 είχε δείξει ότι οι καρκίνοι του μαστού μπορούν να ταξινομηθούν σε 10 διαφορετικές υποομάδες, αντί των τριών με βάση τις οποίες καθορίζεται σήμερα η θεραπεία τους.

Στη μελέτη συμμετέχουν 2.000 γυναίκες οι οποίες έχουν δώσει δείγματα από τους όγκους τους για γενετική ανάλυση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Κάρλος Καλντάς, καθηγητή Ιατρικής του Καρκίνου στο Τμήμα Ογκολογίας του Κέιμπριτζ «τα νέα ευρήματα μάς δίνουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα γενετικά σφάλματα που σχετίζονται με τον τρόπο ανάπτυξης και εξέλιξης των διαφορετικών τύπων καρκίνου του μαστού. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί στο μέλλον να συμβάλλουν στον καλύτερο σχεδιασμό των κλινικών (σ.σ. σε ανθρώπους) μελετών για τη νόσο ή να παράσχουν στους ερευνητές περισσότερους δείκτες που θα αναζητούν στις υγρές βιοψίες».

«Η ιατρική έρευνα εξακολουθεί να αποδεικνύει την πολυπλοκότητα του καρκίνου, αλλά κατορθώνουμε να λύνουμε το παζλ πιο γρήγορα παρά ποτέ», είπε ο καθηγητής Πήτερ Τζόνσον, αρχίατρος του φημισμένου ογκολογικού οργανισμού Cancer Research UK που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Communications»,

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού και κληρονομικότητα: Οι τρεις απλές συνήθειες που θα σε προστατέψουν

Καρκίνος μαστού & ωοθηκών: Γιατί είναι πολύτιμη η πρώιμη διάγνωση

Μια διατροφική συνήθεια προστατεύει από την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού