ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξαλλος ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας με την πρόσβαση του υπ. Οικονομικών σε προσωπικά δεδομένα ασθενών

Την πρόσβαση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Έξαλλος ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας με την πρόσβαση του υπ. Οικονομικών σε προσωπικά δεδομένα ασθενών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οροθετικών, το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τρόπο που επιτρέπει σε κάθε κρατικό υπάλληλο ή αξιωματούχο που χειρίζεται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα στις παθήσεις εξαιτίας των οποίων αποδίδεται το ποσοστό αναπηρίας.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Synthesis» έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επιστολή καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει άμεσα, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του.

«Η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας. Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο.

Ιδιαίτερα για νοσήματα με κοινωνικές προεκτάσεις στιγματισμού και αποκλεισμού όπως το HIV/AIDS, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της «Θετικής Φωνής».

Διαβάστε ακόμη:

Θ. Ρόζενμπεργκ: Οδηγός για το ΚΕΕΛΠΝΟ η απόφαση του ΟΗΕ για το aids - Επιτυχία μας η δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ