ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά

Τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με το προχθεσινό περιστατικό συμπλοκής μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου, εκφράζουν οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (Médecins du Monde – Grèce). Παράλληλα οι Γιατροί του Κόσμου, ζητούν επιτακτικά, να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων συριακής και πακιστανικής καταγωγής. Από τη συμπλοκή που ακολούθησε, υπήρξαν τραυματισμοί με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να διακομισθούν στο νοσοκομείο.

Μολονότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιτευχθεί μια μικρή αύξηση του αριθμού θέσεων φιλοξενίας σε δομές της Λέσβου, εντούτοις, περίπου 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούν να παραμένουν σε συνθήκες περιορισμού ελευθερίας εντός του Κ.Υ.Τ. Μόριας, πέραν του τετραμήνου, ενώ σε αυτούς προστίθενται σταδιακά και νεοαφιχθέντες που ανήκουν σε αυτή την πολλαπλά ευάλωτη κατηγορία.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ένταξης περισσότερων δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες εγκλεισμού έχει προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της ψυχολογίας τους. Ενδεικτική είναι η αύξηση των περιστατικών όπου οι ανήλικοι εκδηλώνουν κρίσεις πανικού.

Αποτελεί παγία θέση της Οργάνωσής μας, ότι ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας των ανηλίκων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα για ελάχιστο χρονικό διάστημα και μόνο για λόγους που αφορούν την καταγραφή τους και εν συνεχεία να παραπέμπονται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μετά από δύσκολα και επικίνδυνα ταξίδια θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά – υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Για το λόγο αυτό, οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας απευθύνουν έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά, με πρώτο βήμα την απομάκρυνσή τους από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Παράλληλα, οι Γιατροί καλούν τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων δομών φιλοξενίας, σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, και την υιοθέτηση νέων μορφών φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως η αναδοχή, που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 15 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 26 χρόνια συνεχούς δράσης το 2016, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρεία ενημέρωση για την γρίπη ξεκινά ο ΠΙΣ - Διαβεβαίωση Μπασκόζου για εμβολισμούς σε πρόσφυγες