ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεστ οπτικής αντίληψης & ευφυΐας

Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, η ευφυΐα δεν συνοψίζεται σε αυτό που γνωρίζουμε ως δείκτη IQ. Στην πραγματικότητα έχει πολλές εκφάνσεις και μία από αυτές –σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό– είναι η οπτική ευφυΐα.

Τεστ οπτικής αντίληψης & ευφυΐας

Η οπτική ευφυΐα (visual intelligence) είναι μια έννοια που περιγράφει ότι βλέπουμε περισσότερα απ’ όσα επεξεργάζεται ο νους. Αφορά τη συλλογιστική προσέγγιση των οπτικών ερεθισμάτων που μπορούμε να λάβουμε και την εν συνεχεία επεξεργασία τους ώστε να κατανοήσουμε πώς εφαρμόζονται πρακτικά στη ζωή μας. Τα άτομα με ανεπτυγμένη οπτική ευφυΐα είναι σε θέση να οπτικοποιήσουν τον κόσμο με τεράστια ακρίβεια, να τροποποιήσουν το περιβάλλον τους βάσει των αντιλήψεων αυτών και στη συνέχεια να αναπαραγάγουν αυτές τις οπτικές εμπειρίες ώστε να τις περιγράψουν σε άλλους. Πρακτικά, τα άτομα αυτά θυμούνται πολύ εύκολα εικόνες, πρόσωπα και ανεπαίσθητες λεπτομέρειες.

Το τεστ

Χωρίς να διαβάσετε τις ερωτήσεις που ακολουθούν, κοιτάξτε καλά την παρακάτω εικόνα, το έργο Διαπερνώντας τον χρόνο του Βέλγου σουρρεαλιστή καλλιτέχνη Ρενέ Μαγκρίτ, για 30 δευτερόλεπτα και προσπαθήστε να καταγράψετε νοητά όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε.

192074750 2752b27b1e

Τώρα απαντήστε με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις παρακάτω ερωτήσεις.

1. Παρατηρήσατε το τρένο που βγαίνει από το τζάκι;

2. Παρατηρήσατε τον καπνό που βγαίνει από το τρένο;

3. Παρατηρήσατε τα κηροπήγια επάνω στο τζάκι;

4. Παρατηρήσατε το ιδιαίτερο ξύλινο μοτίβο στον τοίχο;

5. Παρατηρήσατε τους σχηματισμούς του ξύλου στο πάτωμα;

6. Παρατηρήσατε το ανάγλυφο σχέδιο του τζακιού;

7. Παρατηρήσατε τι ώρα δείχνει το ρολόι;

8. Παρατηρήσατε ότι δεν υπάρχουν ράγες κάτω από το τρένο;

9. Παρατηρήσατε ότι δεν υπάρχει φωτιά στο τζάκι;

10. Παρατηρήσατε ότι δεν υπάρχουν κεριά στα κηροπήγια;

Εάν απαντήσατε ΝΑΙ σε τουλάχιστον τέσσερις από τις ερωτήσεις 1-7 και σε τουλάχιστον μία από τις ερωτήσεις 8-10, τότε έχετε αρκετά ανεπτυγμένη οπτική ευφυΐα.

Το τεστ βασίζεται στην έννοια της «αρνητικής παρατήρησης», δηλαδή στην ικανότητα οπτικής αντίληψης όχι μόνο όσων βλέπουμε αλλά και όσων δεν βλέπουμε –ενώ θα περιμέναμε να δούμε. Είναι, για παράδειγμα, πολύ λογικό να δούμε ένα τρένο πάνω σε ράγες ή μια αναμμένη φωτιά σε ένα τζάκι, και η αρνητική παρατήρηση προϋποθέτει ότι θα επισημάνουμε αυτή τη διάψευση της πραγματικότητας.

Η έννοια της αρνητικής παρατήρησης είναι εξίσου σημαντική με την απλή παρατήρηση και μάλιστα μερικές φορές αποδεικνύεται πιο ουσιαστική. Στην ιατρική επιστήμη, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ευρύτατα για να γίνει σωστή διάγνωση. Εάν ένας ασθενής εκδηλώνει δύο από τα τρία τυπικά συμπτώματα μιας ασθένειας Χ, ο γιατρός οφείλει να επισημάνει όχι μόνο ότι υπάρχουν τα δύο αλλά και ότι το τρίτο λείπει για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για την ασθένεια Χ αλλά για κάποια άλλη.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι τα 9 είδη ευφυΐας

Τρία παράδοξα σημάδια ότι είστε... ιδιοφυΐα!

Οι 8 σπαζοκεφαλιές που θα ακονίσουν το μυαλό σας! (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ