ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14 ουσίες επικίνδυνες για το κατοικίδιό σας

Μπορεί για εμάς να είναι ασφαλή, όμως ορισμένα προϊόντα, όπως τροφές, φυτά ή φάρμακα, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους μικρούς μας φίλους.

14 ουσίες επικίνδυνες για το κατοικίδιό σας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, σας παρουσιάζουμε επικίνδυνες ουσίες που υπάρχουν μέσα στο σπίτι και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του αγαπημένου σας κατοικιδίου.

Διαβάστε προσεκτικά την παρακάτω λίστα και πάρτε τα μέτρα σας.

bigstock Sick Ill Dog With Fever 132451505

1. Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο: Εάν το γεύμα σας περιέχει κάποιο από αυτά τα λαχανικά, μην μπείτε στον πειρασμό να δώσετε «μεζέ» στο κατοικίδιό σας –όσο κι αν σας κοιτάζει με το γνωστό επίμονο και παραπονιάρικο βλέμμα! Τα λαχανικά που ανήκουν στο γένος Άλλιον ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον σκύλο ή στη γάτα, αφού καταστρέφουν τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια. Η αδυναμία και οι στομαχικές διαταραχές αποτελούν ενδείξεις ότι το ζωάκι έχει καταπιεί κάποιο από αυτά τα λαχανικά.

2. Σοκολάτα: Το κακάο της σοκολάτας περιέχει μια χημική ουσία με τοξική δράση στα μικρόσωμα ζώα.

3. Σταφίδες και σταφύλια: Μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους. Εντός 24 ωρών από την κατάποση εκδηλώνεται εμετός και διάρροια.

4. Μακαδάμια: Μικρή ποσότητα του ξηρού καρπού μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτική κρίση, εμετό και δυσκολία στο περπάτημα στους σκύλους.

5. Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Η ξυλιτόλη, ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στις τσίχλες, προκαλεί απότομη πτώση του σακχάρου στους σκύλους και στις γάτες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτική κρίση ή θανατηφόρα ηπατική ανεπάρκεια.

6. Πυρήνες φρούτων: Ο πυρήνας από το ροδάκινο ή το κεράσι μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή απόφραξη εντέρου στο κατοικίδιο. Οι πυρήνες περιέχουν επίσης ουσίες που οδηγούν σε δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική σιελόρροια, επιληπτική κρίση ή και κώμα στον σκύλο ή στη γάτα.

bigstock British cat and dog dachshund 85024172

7. Μουχλιασμένο φαγητό: Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, όπως τρέμουλο, ή τοξικές επιπλοκές στα κατοικίδια. Τυπικά συμπτώματα έπειτα από την κατάποση μουχλιασμένου φαγητού είναι ο εμετός, η νευρικότητα, το τρέμουλο και η επιληπτική κρίση.

8. Καφές: Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια στα κατοικίδια ή να διεγείρει υπερβολικά την καρδιά, οδηγώντας στον θάνατο.

9. Αβοκάντο: Η υψηλή συγκέντρωση του αβοκάντο σε λιπαρά είναι επικίνδυνη για τα κατοικίδια, παρά το γεγονός ότι είναι υγιεινά και θρεπτικά για εμάς. Το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει στο κατοικίδιο στομαχικές ενοχλήσεις, εμετό και φλεγμονή στο πάγκρεας.

10. Φάρμακα: Η ακεταμινοφαίνη είναι θανατηφόρα για τον σκύλο και τη γάτα, η ασπιρίνη οδηγεί σε αναιμία, αιμορραγία, γαστρεντερικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια και/ή θάνατο, ενώ τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (στις δόσεις που τα λαμβάνουμε εμείς) προκαλούν απειλητικά για τη ζωή έλκη και μειώνουν τη ροή αίματος προς τα ζωτικά όργανα.

11. Φυτά: Ορισμένα φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Τα πιο επικίνδυνα είναι τα κρινάκια, η αζαλέα, η πρικροδάφνη και ο ρίκινος. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι ένα φυτό ή ένα λουλούδι είναι ασφαλές, τοποθετήστε σε σημείο του σπιτιού που δεν έχει πρόσβαση το κατοικίδιο.

Δείτε κι αυτό:

Οι 10 λόγοι που ο σκύλος κάνει τη ζωή μας καλύτερη

Εφαρμογή: Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ζώων! (VIDEO)

Ο σκύλος που συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε λίγες μόλις ημέρες (βίντεο)