ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεκόπη η δίκη για τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικού εξοπλισμού

Την 1η Νοεμβρίου 2016 αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η δίκη των 24 κατηγορουμένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, για το σκάνδαλο "DePuy" (θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson) που αφορά στην πώληση υπερκοστολογημένου ορθοπεδικού εξοπλισμού, με τη δωροδοκία γιατρών και στελεχών νοσοκομείων.

Διεκόπη η δίκη για τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο νοσοκομειακός εξοπλισμός πωλήθηκε με «καπέλο» άνω του 35% επί της πραγματικής του αξίας σε 114 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν.

Τα στελέχη της βρετανικής εταιρίας κατηγορούνται πως πέτυχαν να προωθήσουν τον εξοπλισμό στα ελληνικά νοσοκομεία δωροδοκώντας και τάζοντας δώρα!

Το Δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας η οποία επισήμανε τον κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση απέρριψε τα αιτήματα αναβολής τριών κατηγορουμένων (ενός αλλοδαπού στελέχους της εταιρίας και δυο Ελλήνων κατηγορουμένων) λόγω ασθένειας. Ωστόσο η δίκη διεκόπη καθώς ένας κατηγορούμενος δεν εκπροσωπείτο από συνήγορο υπεράσπισης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού που εντοπίστηκε από την έρευνα των ανακριτών διαφθοράς, ο οποίος εκτός από τις υψηλότατες αμοιβές λάμβανε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ.

Αποκαλυπτικό είναι και ένα e-mail που έστειλε στις 13/11/2000 ένας εκ των κατηγορουμένων προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...», ζητώντας ουσιαστικά το σύνολο του 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2001 προκειμένου να το διανείμει.