ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα μαγαζί με παπούτσια αλλιώτικο από τα άλλα…

Μπαίνοντας στο κατάστημα Amp Shoes στο Ανατολικό Λονδίνο, οι ανυποψίαστοι υποψήφιοι πελάτες ήρθαν αντιμέτωποι με μια έκπληξη.

Ένα μαγαζί με παπούτσια αλλιώτικο από τα άλλα…

«Μου αρέσει αυτό» λέει ένας νεαρός, δείχνοντας ένα μαύρο σπορ παπούτσι. «Να σας το δείξω» λέει πρόθυμα ο πωλητής. «Αυτό το παπούτσι ανήκε σε έναν κύριο που τον λένε Τζακ, είναι 37 ετών και την περασμένη εβδομάδα ακρωτηριάστηκε το πόδι του λόγω διαβήτη».Καθένας από τους 700 ανθρώπους που μπήκαν στο κατάστημα βίωσε το ίδιο σοκ. Στα ράφια υπήρχαν 135 μονά παπούτσια, τα οποία αντιπροσώπευαν τους 135 ακρωτηριασμούς που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στην Αγγλία λόγω επιπλοκών του διαβήτη. Σε κάθε παπούτσι υπήρχε ένα ταμπελάκι με το όνομα και την ηλικία του ασθενούς που έχασε το πόδι του λόγω του διαβήτη.

Το κατάστημα Amp Shoes στήθηκε στο Λονδίνο μόλις για τρεις ημέρες, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη. Η καμπάνια υποστηρίχθηκε από τον οργανισμό Diabetes UK, ο οποίος μάλιστα παραχώρησε 20 εθελοντές για να παίξουν τον ρόλο του πωλητή.

Οι εθελοντές ήταν αυτοί που έκαναν τη συνταρακτική αποκάλυψη σε καθέναν από τους ανθρώπους που μπήκαν στο κατάστημα, αλλά παράλληλα τους ενημέρωσαν ότι ποσοστό έως και 80% των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη μπορούν να αποφευχθούν χάρη στη σωστή διαχείριση της πάθησης και την επαρκή φροντίδα των ποδιών υπό την καθοδήγηση του γιατρού. Επίσης, οι εθελοντές βοήθησαν όσους μπήκαν στο κατάστημα να υπολογίσουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν και οι ίδιοι διαβήτη, χρησιμοποιώντας το δωρεάν εργαλείο αξιολόγησης που έχει αναπτύξει ο οργανισμός Diabetes UK.

Δείτε κι αυτό:

Γάγγραινα, έλκη, ακρωτηριασμοί – Η καμπάνια για τις επιπλοκές του διαβήτη που σοκάρει

2.000 με 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016: Αφιερωμένη στη μάχη ενάντια στο διαβήτη