ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές ιχνηλατούν την επιστημονική πληροφορία

Με στόχο να ιχνηλατήσουν την επιστημονική πληροφορία, κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές, αναμένεται να συμμετάσχουν στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) με αφορμή διημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) με θέμα την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία.

Κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές ιχνηλατούν την επιστημονική πληροφορία

Ειδικότερα, στην διημερίδα, θα συμμετάσχουν:

Ο διακεκριμένος ερευνητής Γιάννης Ιωαννίδης, ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης Ασθενειών (Prevention Research Center) στο πανεπιστήμιο Stanford και ταυτόχρονα καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής, ο πολυβραβευμένος διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) στη Κρήτη, Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, που είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο, ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος καθώς και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές.

Διημεριδα ΕΦΕ ΦΩΤΟ

Πώς επιτυγχάνεται η αναζήτηση και η αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας; Ποια είναι τα «εργαλεία» που τη συνθέτουν σε μία νέα ολοκληρωμένη μελέτη; Πώς επηρεάζουν τα νέα σχήματα αδειών χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων και η πολιτική "ανοικτής πρόσβασης" στην επιστημονική πληροφορία την έρευνα; Ποιες αλλαγές έχουν επιφέρει οι ψηφιακές τεχνολογίες στον τρόπο διεξαγωγής μιας ερευνητικής εργασίας; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της διημερίδας, η οποία θα πλαισιωθεί και από καινοτόμες παράλληλες δράσεις.

Παράλληλα με τη διημερίδα θα λάβει χώρα μια έκθεση επιστημονικών εκδόσεων η οποία θα έχει τη μορφή μιας γιορτής επιστημονικού βιβλίου, όπου θα μπορούν οι καθιερωμένοι στο χώρο, επιστημονικοί εκδότες να εκθέσουν τις εκδόσεις τους, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν τα επιστημονικά εγχειρίδια, σε ειδική για την εκδήλωση, εκπτωτική τιμή.

Στο πλαίσιο της διημερίδας θα διοργανωθούν επίσης και εργαστήρια (workshop) με δωρεάν συμμετοχή για νέους επιστήμονες με θέματα που αφορούν στη μεθοδολογία συγγραφής επιστημονικών άρθρων, την αναζήτηση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και τη χρήση ελεύθερων λογισμικών βιβλιογραφίας. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στα εργαστήρια θα πρέπει αν συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στην ιστοσελίδα της ΕΦΕ (www.efe.org.gr). Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (έως 40 άτομα) για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι δύο παράλληλες δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Το πρόγραμμα της διημερίδας είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΕΦΕ (www.efe.org.gr).

Διαβάστε ακόμη:

Αλτσχάιμερ: Ένα «δένδρο αποφάσεων», στην υπηρεσία της διάγνωσης, γιατρών & ασθενών

Ξανθός στο συνέδριο Γηριατρικής: Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, μπορεί να κάνει την υπέρβαση