ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμόγελο του Παιδιού: Συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων

Επικαιροποιημένο σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο τίθενται στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλα τα εργαλεία, η εμπειρία και η τεχνογνωσία του οργανισμού, στην πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση πλήθους κοινωνικών προβλημάτων και κινδύνων.

Χαμόγελο του Παιδιού: Συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων

Στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας, το «Χαμόγελο του Παιδιού»:

1. Εντάχθηκε στους προορισμούς εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις επισκέψεις αυτές, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι από ψυχολόγο ή και κοινωνικό λειτουργό της οργάνωσης, θα μπορούν μεταξύ άλλων να επισκέπτονται τα τηλεφωνικά Κέντρα των γραμμών 1056, 116000 και 116111, όπου θα ενημερώνονται για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Παράλληλα, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό του οργανισμού, με θεματικές την κακοποίηση, τη βία, την τεχνολογία, την εξαφάνιση (αρπαγή). Η επίσκεψη θα ολοκληρώνεται με ενημέρωση των μαθητών για τον εθελοντισμό, τη σημασία του και τις δυνατότητες εθελοντικής συμμετοχής τους στις δράσεις του οργανισμού.

2. Στηρίζοντας την προσπάθεια ένταξης των παιδιών προσφύγων στα σχολεία της χώρας, θα συνεργαστεί με θεσμικούς φορείς (πανεπιστήμια), για να αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης παιδιών προσφύγων για τα θέματα που τα απασχολούν, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του ρατσισμού που μπορεί να οδηγήσει στον σχολικό εκφοβισμό.

3. Θα αναζητήσει συνέργεια και στήριξη από εταίρους του -φορείς στο εξωτερικό - για θέματα μετάφρασης και διερμηνείας, ενώ θα επιδιώξει να εμπλέξει ενεργά πρόσφυγες εκπαιδευτικούς σε πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών (train-the-trainers), ώστε οι ίδιοι μετά να μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και να πολλαπλασιαστεί η δράση. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα αναπτύξει πλήρες σχέδιο για αυτή την αντιρατσιστική δράση, ώστε να διασφαλιστούν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Παράλληλα, επισφραγίστηκε η μέχρι σήμερα πολυετής και επιτυχημένη συνεργασία της οργάνωσης με το υπουργείο, με βασικό σκοπό την υποστήριξη -σε επίπεδο πρόληψης και παρέμβασης- των μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών, και γονέων και κηδεμόνων για τα θέματα που απασχολούν και απειλούν τα παιδιά στους βασικούς άξονες κακοποίηση-βία-τεχνολογία-εξαφάνιση.