ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Reuters: Στις πέντε καλές ειδήσεις του 2016 η αποκήρυξη της κλειτοριδεκτομής

Το 2016 ήταν μία ακόμη χρονιά που σημαδεύτηκε από θανάτους, φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, πολέμους και ασθένειες – από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Reuters: Στις πέντε καλές ειδήσεις του 2016 η αποκήρυξη της κλειτοριδεκτομής

Παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία σε Συρία και Υεμένη, την σοβαρή ξηρασία στην Αφρική και το ξέσπασμα του ιού Ζίκα στη Λατινική Αμερική, υπήρξαν και κάποιες καλές ειδήσεις μέσα στη χρονιά που εκπνέει που ίσως να πέρασαν απαρατήρητες. Οι συντάκτες του Reuters κατέγραψαν πέντε από αυτές, μεταξύ των οποίων και η επιτυχής πρόοδος στη μάχη κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στη Δυτική Αφρική.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, περισσότερες από 300 κοινότητες (σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής που κατέχουν ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά κλειτοριδεκτομής, δηλαδή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων) αποκηρύσσουν την πρακτική αυτή με δημόσιες τελετές αυτόν τον μήνα.

Περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε περιοχές της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Ασίας υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή, διαδικασία που θεωρείται «εισιτήριο» για τον γάμο και ένας τρόπος να διατηρήσουν την αγνότητά τους.

Το τελετουργικό περιλαμβάνει την αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συχνά και τον θάνατο από αιμορραγία.

Δείτε κι αυτό:

6 Φεβρουαρίου - Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή