ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατροί του Κόσμου: Να βρεθούν άμεσα λύσεις για τους... παγωμένους πρόσφυγες στην Μυτιλήνη

Την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα, ζητούν οι Γιατροί του Κόσμου. Παράλληλα, η Οργάνωση θέτει ζήτημα εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων, κάνει έκκληση για ακόμη μία φορά στην κοινωνία της Λέσβου για βοήθεια, ενώ σημειώνει με νόημα, πως τώρα, δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών.

Γιατροί του Κόσμου: Να βρεθούν άμεσα λύσεις για τους... παγωμένους πρόσφυγες στην Μυτιλήνη

Ο Χειμώνας έφτασε. Κάναμε αλήθεια όσα μπορούσαμε; ρωτά η Οργάνωση, σημειώνοντας ότι «Η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Ως Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας έχουμε από πολύ νωρίς επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία όσων διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας λόγω του επερχόμενου χειμώνα. Αυτό που τώρα προέχει είναι η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα».

Και συνεχίζουν οι Γιατροί του Κόσμου στην ανακοίνωσή τους:

«Οι πρόσφατες εικόνες με τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά να κοιμούνται σε παγωμένες σκηνές επαληθεύουν δυστυχώς όλους όσοι εδώ και καιρό επισημαίνουμε τους κινδύνους που θέτει η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας για την υγεία των προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Εντούτοις, παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες, η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε.

Στη Μόρια της Λέσβου, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να κοιμούνται μέχρι και σήμερα στις παγωμένες σκηνές. Το κλιμάκιο της Οργάνωσης μας στη Μόρια, όλες αυτές τις μέρες αγωνίζεται να παράσχει ιατρική φροντίδα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως υπνόσακους και ζεστά ρούχα, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη καθώς ο χιονιάς πλήττει για τέταρτη μέρα το νησί της Λέσβου.

Ως Γιατροί του Κόσμου από πολύ νωρίς έχουμε επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας λόγω του επερχόμενου χειμώνα και της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας. Οι ευθύνες για τις πολιτικές και την υλοποίηση τους είναι συγκεκριμένες. Αυτή όμως δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών. Αυτό που προέχει είναι η άμεση εξεύρεση λύσεων.

Όλοι από κοινού πρέπει να εργαστούμε για την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.
Στην προσπάθεια αυτή κομβικό ρόλο πρέπει να έχει για μια ακόμα φορά η τοπική κοινωνία. Η κοινωνία της Λέσβου έχει υπάρξει παγκόσμιο πρότυπο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Σε αυτή την αλληλεγγύη κάνουμε έκκληση και αυτή τη φορά.

Παράλληλα, η πολιτεία πρέπει και αυτή να κάνει όσα της αναλογούν. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες για μεταφορά όλων των μεταναστών και προσφύγων που ζουν σε σκηνές σε ζεστά καταλύματα. Επισημαίνουμε, ωστόσο, την ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων. Ο πληθυσμός των hotspot πρέπει να μειωθεί στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα.

Ως Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού μαζί με την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαχείριση της συνεχιζόμενης προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης».

Διαβάστε ακόμη:

Γιατροί του Κόσμου: Καταστροφική η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα το 2017