ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερώτηση Παπακώστα για τις συνθήκες υγιεινής στην Αστυνομία

Ερώτηση Παπακώστα για τις συνθήκες υγιεινής στην Αστυνομία

Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου με θέμα: «Ελλιπείς Συνθήκες Υγιεινής στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας».

Η Βουλευτής αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το οποίο διαπιστώνει δύο σοβαρά προβλήματα.

Έτσι, εξαιτίας των προσωρινών συμβάσεων έργου καθαριότητας, υπάρχουν χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία οι χώροι των αστυνομικών υπηρεσιών δεν καθαρίζονται. Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει επιπλέον ότι διαγωνισμός της Ελληνικής Αστυνομίας που δημοσιεύθηκε στις 23/11/2015 για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στις εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα, σύμφωνα και με την Ένωση Αστυνομικών Αθήνας, οι αστυνομικοί να αναγκάζονται συχνά να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα καθαριότητας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης του κλιματιστικού συστήματος της ΓΑΔΑ, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων. Πρόκειται για οξεία νόσο του αναπνευστικού που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια που αναπαράγονται σε ψυκτικούς πύργους, συστήματα κλιματισμού και υγραντήρες.

Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρει επιπροσθέτως πως στις 31/10/2016 πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο κτίριο της ΓΑΔΑ από επόπτες Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Στο σχετικό πόρισμα γίνεται λόγος για την άμεση αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης όπως και για την ανάγκη άμεσης συμμόρφωσης με τους όρους της Υγειονομικής Νομοθεσίας. Ενώ στον επαναληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε σχετική βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, επισημάνθηκε εκ νέου η ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων.

Η Βουλευτής ζητά να της κατατεθούν τα πορίσματα που συντάχθηκαν σε συνέχεια των ελέγχων στην ΓΑΔΑ από τους επόπτες Δημόσιας Υγείας και ζητά να ενημερωθεί με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Χώρας και η ΓΑΔΑ. Ρωτά επιπλέον αν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων και σε τι οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό εταιρείας καθαρισμού που θα αναλάβει τον καθαρισμό των αστυνομικών υπηρεσιών. Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά αν υπάρχουν τα κονδύλια για την κάλυψη των σχετικών αναγκών και αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας για το εν λόγω θέμα.