ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων βρεφών στην Ελλάδα

Νέο πρόγραμμα για την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων βρεφών στην Ελλάδα, προωθείται, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόγραμμα αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων βρεφών στην Ελλάδα

Στόχος του προγράμματος, είναι η φροντίδα από ανάδοχες οικογένειες και η καταπολέμηση της ιδρυματοποίησης.

Ειδικότερα, εννέα βρέφη, που μεγάλωναν με τη φροντίδα του προσωπικού, στα μαιευτήρια «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα», φιλοξενούνται εδώ και λίγες ημέρες σε ειδικό χώρο στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, υπό την αιγίδα των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο προγράμματος Αποκατάστασης Βρεφών από δημόσια νοσοκομεία, που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται πως την πρωτοβουλία για την απομάκρυνση των βρεφών από τα Μαιευτήρια έλαβε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Στη δομή, η οποία μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 15 βρέφη, τα παιδάκια, θα περάσουν ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι να βρεθεί ένα ζεστό, ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, σε οικογένειες αναδοχής. Το πρόγραμμα υποδέχεται βρέφη από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας με στόχο η παραμονή τους στο Αναρρωτήριο Πεντέλης να μην υπερβαίνει τους 9-10 μήνες. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες.

Σκοπός του προγράμματος, όπως περιγράφηκε από τους αρμόδιους φορείς, είναι να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους και συγχρόνως να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής.

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε παιδιά άλλων γονιών για ένα χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους, όπως αυτή επαναξιολογείται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα.