ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 4 τύποι προσωπικότητας στον χώρο εργασίας – Βρείτε σε ποιον ανήκετε

Είστε άτομο που ρισκάρετε στη δουλειά σας χωρίς να σκέφτεστε τις συνέπειες ή μήπως η προτεραιότητά σας είναι η ομαδικότητα και η καλή συνεργασία;

Οι 4 τύποι προσωπικότητας στον χώρο εργασίας – Βρείτε σε ποιον ανήκετε

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Harvard Business Review του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στον χώρο εργασίας θα συναντήσει κανείς τέσσερις διαφορετικούς τύπους προσωπικότητάς, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρίσματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Deloitte Business Chemistry σε συνεργασία με την ανθρωπολόγο Έλεν Φίσερ από το Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς και τον μοριακό βιολόγο Λι Σίλβερ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 19.000 ανθρώπους προκειμένου να καταλήξουν στους παρακάτω τέσσερις τύπους προσωπικότητας στον χώρο εργασίας.

1. Ο πρωτοπόρος

Ο πρωτοπόρος είναι αυτός που εμπνέει την απελευθέρωση της φαντασίας και δίνει ενέργεια μέσα σε μια ομάδα. Λειτουργεί με βάση το ένστικτο και δεν φοβάται να πάρει ρίσκα, αφού γοητεύεται ιδιαίτερα από τις τολμηρές και φρέσκιες ιδέες και από τη δημιουργικότητα.

2. Ο προστάτης

Ο προστάτης αγαπά τη σταθερότητα και την τάξη. Είναι αυστηρός, επιμελής και ρεαλιστής. Αποφεύγει τις ριψοκίνδυνες κινήσεις και νιώθει πιο άνετα όταν έχει στα χέρια του δεδομένα, νούμερα και λεπτομερή στοιχεία. Λογικός μέχρι το κόκαλο, του αρέσει να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος.

3. Ο ηγέτης

Ο ηγέτης θέλει να βλέπει αποτελέσματα, του αρέσουν οι προκλήσεις και θέλει πάντα να είναι νικητής. Προσφέρει δυναμική στην ομάδα και συνήθως στηρίζεται στη λογική του και στα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του. Έχει την τάση να βλέπει τα πράγματα σε άσπρο-μαύρο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα κατά μέτωπο.

4. Ο συμφιλιωτής

Ο συμφιλιωτής είναι αυτός που δίνει έμφαση στην επικοινωνία και φέρνει τους υπόλοιπους εργαζόμενους κοντά. Προτεραιότητά του είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στην ομάδα αλλά και η ευθύνη που έχει απέναντι στους συναδέλφους του. Στόχος του στον χώρο εργασίας είναι πάντα η αρμονική συνύπαρξη και η συναίνεση.

Βρείτε σε ποιο τύπο ανήκετε

Μετρήστε πόσα από τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου διαθέτετε για να βρείτε ποιος σας ταιριάζει περισσότερο. Πιθανώς να διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε ανάμεσα σε δύο από τους παρακάτω τύπους.

1. Πρωτοπόρος: εσωστρεφής, αυθόρμητος, ριψοκίνδυνος, ευφάνταστος, ευπροσάρμοστος, δεν κολλάει στις λεπτομέρειες.

2. Προστάτης: μεθοδικός, συνεσταλμένος, εστιάζει στη λεπτομέρεια, πρακτικός, οργανωμένος, πιστός.

3. Ηγέτης: εστιάζει στην ποσότητα, λογικός, συγκεντρωμένος, ανταγωνιστικός, δεν διστάζει να πειραματιστεί, χαρακτηρίζεται από περιέργεια.

4. Συμφιλιωτής: διπλωμάτης, συμπονετικός, παραδοσιακός, εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις, έχει εσωτερικά κίνητρα, καθόλου επιθετικός.

Δείτε κι αυτό:

Το ψυχολογικό τεστ του συνδετήρα (τεστ με εικόνες)

Τύποι προσωπικότητας Α & Β: Τι σημαίνει το καθένα

Τεστ: Δείτε αν έχετε «σκοτεινή» προσωπικότητα