ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνήγορος του Πολίτη: Έκθεση-γροθιά για τον άνθρωπο που εκδιώχθηκε από την ΕΛΑΣ λόγω ηπατίτιδας

Συνήγορος του Πολίτη: Έκθεση-γροθιά για τον άνθρωπο που εκδιώχθηκε από την ΕΛΑΣ λόγω ηπατίτιδας

Με αντικειμενικότητα και σεβασμό στην ασθένεια, στην διαφορετικότητα και στα προσωπικά δεδομένα, ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνέχεια της αναφοράς που έκανε ο «Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ξεκίνησε έρευνα με αφορμή την διαγραφή σπουδαστή από την Σχολή Αστυφυλάκων και απόρριψης αίτησης επανακατάταξης του στο αστυνομικό σώμα, λόγω χρόνιας πάθησης (Ηπατίτιδα Β), χωρίς ειδική αξιολόγηση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη μάλιστα, ζητά να επανεξετασθεί το αίτημα του πάσχοντα για ένταξή του εκ νέου στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι με την έκθεσή του αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη, τακτοποιεί το σοβαρό αυτό ζήτημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους για το τέλος του στιγμστισμού και πως πάνω από όλα, επιβάλλεται σεβασμός στην διαφορετικότητα και κυρίως σε όσους πάσχουν από χρόνια πάθηση.

Ο «Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», χαιρετίζει με ικανοποίηση την έκθεση του Συνηγόρου, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική», η οποία «επισημαίνει μεταξύ άλλων το προφανές, στο τομέα της εργασίας, ότι δηλαδή, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε μορφή διάκρισης εξαιτίας χρόνιας πάθησης..».

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει στην έκθεση προς την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ) Θεσσαλονίκης πώς στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί κάθε μορφή διάκρισης λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, στον τομέα της απασχόλησης ή της εργασίας.

Ο λόγος της απόρριψης της αίτησης επανακατάταξης, είναι η διάγνωση του σπουδαστή με Ηπατίτιδα Β, μια πάθηση που προκαλεί στιγματισμό, στην βάση προκαταλήψεων που δεν έχουν επιστημονικό έρεισμα. Ο στιγματισμός αυτός έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή του αιτούντος γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής στάθμισης.

Η απορριπτική απόφαση που εκδόθηκε, ως προς την ικανότητα ενδιαφερόμενου να εκτελέσει καθήκοντα γραφείου βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι πάσχει από μια χρόνια πάθηση φαίνεται να συνιστά αθέμιτη διάκριση, ιδίως επειδή στερείται ειδικής αιτιολογίας, στην βάση αντικειμενικών, εύλογων και ελέγξιμων στοιχείων.

Μπορείτε να δείτε εδώ, ολόκληρη την έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη.