ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη μεταμόσχευση «αναπρογραμματισμένων» βλαστοκυττάρων είναι γεγονός

Ένας ηλικιωμένος Ιάπωνας έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο εμφυτεύθηκαν αναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα, όχι δικά του αλλά προερχόμενα από δωρητή, προκειμένου να θεραπευτεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στα μάτια του.

Η πρώτη μεταμόσχευση «αναπρογραμματισμένων» βλαστοκυττάρων είναι γεγονός

Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα του δότη «αναπρογραμματίστηκαν» ώστε να εξειδικευτούν σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς και στη συνέχεια εισήχθησαν στα μάτια του ασθενούς.

Το επίτευγμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν «τράπεζες» βλαστοκυττάρων από διάφορους δωρητές, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα. Αυτό θα καταστήσει πιο εύκολες και πιο φτηνές τις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων.

Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα δημιουργούνται από ώριμα σωματικά κύτταρα (π.χ. του δέρματος), τα οποία αρχικά επαναπρογραμματίζονται ώστε να επιστρέψουν στην αρχέγονη εμβρυϊκή κατάστασή τους και, στη συνέχεια, μετατρέπονται σε επιθυμητά εξειδικευμένα κύτταρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

H μεταμόσχευση των ξένων βλαστοκυττάρων στον ηλικιωμένο άνδρα, η οποίς κινδύνευε να τυφλωθεί από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έγινε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης Κόμπε, με επικεφαλής τον χειρουργό Γιασούο Κουριμότο, σύμφωνα με το Nature. Η εξέλιξη του ασθενούς θα παρακολουθηθεί για να διαπιστωθεί κατά πόσο η θεραπεία υπήρξε επιτυχής.

Ο Ιάπωνας νομπελίστας βιολόγος Σίνια Γιαμανάκα, ο πρωτοπόρος παγκοσμίως στη χρήση αναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων, ήδη άρχισε να δημιουργεί μια «τράπεζα» τέτοιων κυττάρων από δωρητές. Τα κύτταρα θα είναι διαθέσιμα άμεσα στους ασθενείς, οι οποίοι σήμερα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες εωσότου τα δικά τους σωματικά κύτταρα μετατραπούν σε βλαστικά και μετά σε εξειδικευμένα κύτταρα κατάλληλα για την πάθησή τους.

Διαβάστε επίσης:

Βλαστοκύτταρα vs στυτική δυσλειτουργία σημειώσατε 1

Παγκόσμια καινοτομία: Δημιουργήθηκαν ωάρια εργαστηρίου από βλαστοκύτταρα