ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο συνθετικό δέρμα που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια

Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν το πρώτο συνθετικό δέρμα που όχι μόνο είναι ευαίσθητο στην αφή αλλά και ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο.

Το πρώτο συνθετικό δέρμα που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια

Τα ευαίσθητα συνθετικά δέρματα θεωρούνται αναγκαία σε τεχνητά προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους ή σε ρομπότ, προκειμένου να τους προσδίδουν αίσθηση αφής. Όμως ένα πρόβλημα έως τώρα ήταν ότι χρειάζεται μια ενεργειακή πηγή που θα επιτρέπει στο δέρμα να στέλνει τα σήματα στον –φυσικό ή ηλεκτρονικό– εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανικής Ραβίντερ Νταχία του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα λειτουργικά υλικά Advanced Functional Materials, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενσωμάτωσαν στο δέρμα κυψέλες ηλιακής ενέργειας.

Το πολύ λεπτό, εύκαμπτο και διαφανές συνθετικό δέρμα περιέχει τέσσερα διαδοχικά στρώματα: το χαμηλότερο περιλαμβάνει τις ηλιακές κυψέλες και από πάνω υπάρχουν διαδοχικά στρώματα PVC, γραφένιου και σιλικόνης.

synthetic skin solar

Βιονικό χέρι με ενεργειακά αυτόνομο συνθετικό δέρμα

Οι ερευνητές δοκίμασαν το δέρμα τοποθετώντας το πάνω σε ένα βιονικό χέρι. Το ηλιακό φως που έπεφτε πάνω στο δέρμα αμέσως επέτρεψε στο χέρι να αποκτήσει αίσθηση αφής.

Το δέρμα μπορεί να αισθανθεί πιέσεις έως 0,11 κιλοπασκάλ ανά τετραγωνική ίντσα και χρειάζεται ενέργεια μόνο 20 νανοβάτ (δισεκατομμυριοστά του βατ) ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση της τεχνολογίας ώστε να τροφοδοτεί ενεργειακά όχι μόνο το δέρμα, αλλά όλο το βιονικό χέρι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλήρως ενεργειακά αυτόνομο προσθετικό άκρο.

Κεντρική φωτογραφία: Ραβίντερ Νταχία, University of Glasgow

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ