ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Οι γιατροί μπερδεμένοι μεταξύ ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ, ληξιπροθέσμων & ασφαλιστικών ενημεροτήτων

Διευκρινήσεις, αναφορικά με την «Χρονική ισχύ ασφαλιστικών ενημεροτήτων για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιατρών», ζητά από τις διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. 

ΙΣΑ: Οι γιατροί μπερδεμένοι μεταξύ ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ, ληξιπροθέσμων & ασφαλιστικών ενημεροτήτων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίες αφορούν την χρονική ισχύ της ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από τον Οργανισμό, αναφέρει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

«Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν ζητηθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του, οι οποίες οφειλές αφορούν τα έτη προ του 2012, καθώς και την καταβολή του υπολοίπου 10%., που αφορά επισκέψεις 2012-2015.

Η αρμόδια υπηρεσία του νέου ασφαλιστικού φορέα Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Τ.Σ.Α.Υ.), με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι η ημερομηνία λήξης της ασφαλιστικής ενημερότητας θα συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. σήμερα δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα με ημερομηνία λήξης την 30/04/2017). Πλην όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν αποδέχονται ασφαλιστικές ενημερότητες, οι οποίες έχουν χρονική ισχύ μικρότερη των είκοσι (20) ημερών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σύγχυση και δυσκολία στην προσκόμιση των ασφαλιστικών ενημεροτήτων.

Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιατρός είναι έρμαιο μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και αυθαίρετης ερμηνείας του νόμου ανάμεσα σε έναν ασφαλιστικό φορέα (Ε.Φ.Κ.Α.), ο οποίος δεν δύναται να λειτουργήσει κανονικά, και στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ο οποίος θέτει συνεχώς αναχώματα στην εξόφληση παλαιότερων οφειλών.

Τέλος δια της παρούσης επιστολής μας, επιθυμούμε να ενημερωθούμε αφενός από τον ΕΦΚΑ (τομέα πρώην ΤΣΑΥ), δυνάμει ποιας διάταξης προβαίνουν στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας με συγκεκριμένη και τόσο σύντομη χρονική ισχύ, καθώς και αφετέρου να πληροφορηθούμε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εδράζεται η άρνηση του να δεχθεί ασφαλιστικές ενημερότητες με χρονική ισχύ μικρότερης των είκοσι ( 20 ) ημερών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ