ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανθός προς το Φινλανδικό Κοινοβούλιο: Ζητάμε λιγότερη λιτότητα για την υγεία

Ξανθός προς το Φινλανδικό Κοινοβούλιο: Ζητάμε λιγότερη λιτότητα για την υγεία

Η λιγότερη λιτότητα στην υγεία, η προτεραιότητα στο ΕΣΥ, αλλά και ο περισσότερος “δημοσιονομικός χώρος” για δημόσια περίθαλψη και κοινωνικό κράτος, αποτελούν σήμερα τους στόχους του συστήματος υγείας, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προς τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Φιλανδικού Κοινοβουλίου και σε εκπροσώπους από την Πρεσβεία της Φιλανδίας, με τους οποίους συναντήθηκε την Τετάρτη.

Δεδομένης της πρόκλησης στην οποία καλείται να ανταποκριθεί το ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, λειτουργώντας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών περιορισμών, η Ελλάδα επιλέχθηκε ως προορισμός της ετήσιας επίσκεψης της επιτροπής σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, προβληματισμών και καλών πρακτικών.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την επιτροπή για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, παραθέτοντας τη στρατηγική και τους βασικούς τους άξονες. Ο διάλογος επικεντρώθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ανταπόκριση του ΕΣΥ στο προσφυγικό, τις προκλήσεις σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών, την καθολική κάλυψη, την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, την ενίσχυση του τελευταίου και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης των επαγγελματιών υγείας στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, τονίστηκε ο ρόλος της χώρας στις προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία που δημιουργεί το προσφυγικό ζήτημα, ώστε μεταξύ άλλων να μην γίνει το τελευταίο πεδίο ανάπτυξης ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών.

Στη συνέχεια περιγράφηκε ο ρόλος και η στρατηγική του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής, μη νοσοκομειοκεντρικής προσέγγισης, η οποία προϋποθέτει την έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και την κοινοτική φροντίδα, καθώς και τη συνέργεια όλων των επαγγελματιών υγείας. Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε την επιτροπή για τις δυσμενείς οικονομικά συνθήκες εντός των οποίων καλείται να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας και τόνισε τη σημασία της στήριξης και της συνεργασίας με την Ευρώπη. Στόχοι, σημείωσε, είναι η λιγότερη λιτότητα στην υγεία, η προτεραιότητα στο ΕΣΥ, περισσότερος “δημοσιονομικός χώρος” για δημόσια περίθαλψη και κοινωνικό κράτος.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Στόχος μας η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ - 17 μέτρα για την οικοδόμηση μιας νέας κουλτούρας