ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόσφυγες: Ιατρικό κενό στο νησί της Χίου - Αποχώρησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση WAHA

Σημαντικό κενό δημιουργείται στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, μετά την αποχώρηση από το κέντρο – από τις αρχές Μαΐου 2017 – της μη κυβερνητικής οργάνωσης WAHA (Women and Health Alliance International).

Πρόσφυγες: Ιατρικό κενό στο νησί της Χίου - Αποχώρησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση WAHA

Η συγκεκριμένη οργάνωση, σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προσέφερε ιατρική φροντίδα στην ΒΙΑΛ και εν όψει γενικότερης αποχώρησης των ΜΚΟ φαίνεται ότι άρχισε σταδιακά να αποσύρεται.

Η WAHA είχε στην ΒΙΑΛ γιατρούς των ειδικοτήτων γυναικολόγου και παιδιάτρου, καθώς και ψυχολόγο. Τώρα, το κενό που δημιουργείται από την αποχώρησή τους προσπαθεί να καλύψει ο στρατός, αν και είναι μάλλον δύσκολο να το καταφέρει.

Η WAHA εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Χίο και συγκεκριμένα στον καταυλισμό της Σούδας, σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία και τον δήμο Χίου, που διαχειρίζεται την δομή, χωρίς – ωστόσο – να έχει γίνει γνωστό αν το προσωπικό που έφυγε από την ΒΙΑΛ θα απασχοληθεί στην Σούδα.

Το περιστατικό αυτό και με δεδομένο ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις δομές της ΒΙΑΛ και της Σούδας οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, παραχωρώντας την θέση τους σε κρατικές δομές, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, θέτει ένα σοβαρό ζήτημα για το κενό που δημιουργείται και για όσο καιρό αυτό θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Είναι προφανές ότι από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων δεν έχει γίνει το παραμικρό, τονίζεται στην ιστοσελίδα astraparis, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες με προσωπικό και να αποφευχθεί αυτό το κενό, το οποίο προβλέπεται ότι θα επεκταθεί και σε άλλους κρίσιμους τομείς, στους οποίους μέχρι σήμερα προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πηγή: astraparis