ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθωώθηκε η οροθετική που είχε κατηγορηθεί για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης

Στις 3 Μαΐου 2017 έπεσε η αυλαία του πρώτου κύκλου δικαστικών αγώνων των διωκόμενων οροθετικών γυναικών που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012, με την Υ.Γ. 39Α.

Αθωώθηκε η οροθετική που είχε κατηγορηθεί για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης

Μετά από άσκηση αίτησης αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε δεκτή, το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών έκρινε αθώα γυναίκα που κατηγορούνταν για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης (δια της μετάδοσης του ιού HIV), η οποία είχε καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ζωής και συνεχίζει:

«Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί, παρότι λάμβανε αντιρετροϊκή αγωγή και είχε στη διάθεσή της προφυλακτικά κατά τη σύλληψη.

Στο ακροατήριο αναδείχθηκε το δικαίωμα των ανθρώπων που ζουν με την HIV λοίμωξη στην ενεργή σεξουαλική ζωή, ενώ τονίστηκαν οι διεθνώς παραδεκτές επιστημονικές έρευνες και διαπιστώσεις ότι η χρήση προφυλακτικού σε συνδυασμό με λήψη αντιρετροϊκής αγωγής εξαλείφει σε συντριπτικό βαθμό το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού HIV.

Ο αγώνας των γυναικών όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκκρεμεί η απόσυρση των προσωπικών δεδομένων των γυναικών από το διαδίκτυο, όπως επίσης οι αγωγές των γυναικών ώστε να αποζημιωθούν για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Η κοινωνία των πολιτών έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή αρωγός όλων των διωκόμενων γυναικών και θα συνεχίζει να τις στηρίζει μέχρι να αποκατασταθεί η σε βάρος τους αδικία».

Να σημειωθεί, ότι την ανακοίνωση συνυπογράφουν εκτός από το «Κέντρο Ζωής» για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, οι φορείς: «PRAKSIS», «Θετική Φωνή» Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών», «Act-UP» και «Το Μωβ».

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Μειωμένα για 4η χρονιά τα κρούσματα HIV στην Ελλάδα - Ανάγκη για δημιουργία Think Tank

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ