ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων στην Αλεξανδρούπολη

Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εκτελέσεις συνταγών, εν αγνοία των ασφαλισμένων, προκαλώντας οικονομική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που υπερβαίνει τις 235.000 ευρώ, πραγματοποιούσαν στην Αλεξανδρούπολη τρεις φαρμακοποιοί και ένας γιατρός.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, οι τέσσερις δράστες, ηλικίας 50, 48 και 41 ετών, πραγματοποίησαν πλήθος συνταγογραφήσεων με τη χρήση των ΑΜΚΑ 41 ασφαλισμένων, από τα τέλη του 2015 έως και τα τέλη του 2016.

Ειδικότερα ο γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα εν αγνοία των ασφαλισμένων χρησιμοποιώντας τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), και τις συνταγές εκτελούσαν εν συνεχεία οι τρεις φαρμακοποιοί εισπράττοντας παρανόμως το ανάλογο χρηματικό ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα.

Σε βάρος των τεσσάρων σχηματίστηκε δικογραφία, που υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια εις βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφία κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας εκ των δραστών είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές και τον Σεπτέμβριο του 2016 κατηγορούμενος και τότε για παράνομη εκτέλεση συνταγογραφήσεων από κοινού με μία 62χρονη γιατρό και έναν 38χρονο ιατρικό επισκέπτη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Έβρου, Τάσος Τερζής υπογράμμισε πως «πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία είναι κατακριτέα». Σημείωσε μάλιστα πως ο φαρμακευτικός σύλλογος έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα των αρχών ως προς την παροχή σχετικών με τις δύο υποθέσεις στοιχείων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει προχωρήσει σε εξέταση των κατηγοριών σε επίπεδο πειθαρχικού συμβουλίου, καθώς δεν υπάρχει ακόμη η οριστική απόφαση της δικαιοσύνης για την τέλεση των εν λόγω αδικημάτων.