ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ρόλος του DNA στη σύγχρονη εγκληματολογία: Ομιλία του CAFE SCIENTIFIQUE

Τα σύγχρονα επιτεύγματα στην ανάλυση DNA για την εξιχνίαση εγκλημάτων, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

Ο ρόλος του DNA στη σύγχρονη εγκληματολογία: Ομιλία του CAFE SCIENTIFIQUE

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου στις 6:30μμ, με ομιλητή τον Δρ. Νικόλαο Σγαντζή.

Τα τεχνολογικά άλματα από τις αρχές του 20ου αιώνα και η έρευνα στον κλάδο της εγκληματολογίας, καθιέρωσαν την επιστημονική προσέγγιση για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Πλέον, ποικίλες τεχνολογίες αιχμής αφήνουν πολύ στενά περιθώρια σ’ έναν εγκληματία να κρύψει τα ίχνη του. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η ανάπτυξη της ανάλυσης DNA και η ραγδαία αποτελεσματικότητα που εμφάνισε η εφαρμογή αυτής της τεχνικής στη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν και την εμφάνιση τηλεοπτικών σειρών (π.χ. CSI) που ανέδειξαν στο ευρύ κοινό -ίσως με μια δόση υπερβολής- τη βαρυσήμαντη αξία της ανάλυσης DNA. Συμπερασματικά, στη σύγχρονη εγκληματολογία η ανάλυση DNA θεωρείται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα στο χώρο της εξιχνίασης του εγκλήματος από την εποχή της ανακάλυψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στην ομιλία αυτή, οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν τις τεχνικές ανάλυσης DNA, πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματά τους, ποιές βελτιώσεις μπορεί να γίνουν στο μέλλον και ποιές απλουστεύσεις παρουσιάζονται πολλές φορές στην τηλεόραση ή στις ταινίες.

Ο Νικόλαος Σγαντζής είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπόνησε το διδακτορικό του στη μοριακή βιολογία και τη γενετική του καρκίνου στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ. Έχει πολυετή εμπειρία στην ανάλυση γενετικού υλικού για εγκληματολογικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ψευδείς ομολογίες κατά την ανάκριση ενδέχεται να οφείλονται στην έλλειψη ύπνου