ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έξυπνος» εξωσκελετός αποτρέπει τις πτώσεις στους ηλικιωμένους

Τον πρώτο «έξυπνο» φορετό εξωσκελετό που αναγνωρίζει πότε ένας άνθρωπος χάνει την ισορροπία του, αποτρέποντας έτσι μια πτώση, δημιούργησαν Ελβετοί και Ιταλοί επιστήμονες.

«Έξυπνος» εξωσκελετός αποτρέπει τις πτώσεις στους ηλικιωμένους

Η ρομποτική συσκευή, με την ονομασία Active Pelvis Orthosis (APO), βοηθά τους ηλικιωμένους, αναπήρους και άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να ξαναβρούν την ισορροπία τους μετά την ξαφνική απώλειά της λόγω γλιστρήματος ή άλλης αιτίας.

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) και της Σχολής της Αγίας Άννας στην Πίζα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιλβέστρο Μικέρα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Scientific Reports.

Ο ελαφρύς εξωσκελετός χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να ανιχνεύει την παραμικρή απώλεια ισορροπίας και να εφαρμόζει μια αντισταθμιστική ώθηση στους γοφούς προκειμένου να επαναφέρει την ισορροπία.

Η συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε οκτώ ανθρώπους με μέση ηλικία τα 69 έτη και σε δύο ακρωτηριασμένους από το γόνατο και πάνω.

Οι πτώσεις είναι μία από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας ή και θανάτου στους ηλικιωμένους. Ο εξωσκελετός, ο οποίος φοριέται από τη μέση και κάτω και προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άτομα προχωρημένης ηλικίας με αναπηρία ή με νευρολογικά προβλήματα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Έρχεται το Fourier X1, το εξωσκελετικό ρομπότ για άτομα με κινητικά προβλήματα (pics&vid)

Πρωτοποριακός ρομποτικός εξωσκελετός για τετραπληγικούς (pics&vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ