ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης του ΕΕΣ, στην υπηρεσία των προσφύγων

Η παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και να ενσωματωθεί ομαλά στην ελληνική πραγματικότητα, αποτελεί το κύριο έργο του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης & Ενσωμάτωσης Προσφύγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης του ΕΕΣ, στην υπηρεσία των προσφύγων

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης & Ενσωμάτωσης Προσφύγων έχει μεταφερθεί σε νέο κτίριο στην οδό Καποδιστρίου 2 στην περιοχή των Εξαρχείων, από την 1η Απριλίου 2017.

Οι δράσεις του προγράμματος υποστηρίζονται από το Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό ως εταίρο της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης που υλοποιεί ο Ε.Ε.Σ., σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου και με τη χρηματοδότηση του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που λειτουργούν στο Κέντρο είναι τα εξής:

- Παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα, τις νομικές διαδικασίες και τις υπηρεσίες που αφορούν σε πρόσφυγες μέσω πρόσβασης στο διαδίκτυο και έντυπων εγγράφων μεταφρασμένων σε διάφορες γλώσσες.

- Χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για ενήλικες και παιδιά, με σκοπό τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και την ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων για την ανατροφή του παιδιού.

- Γραφείο παροχής υπηρεσιών και συμβουλών σε πρόσφυγες, με επίκεντρο την ενημέρωση και καθοδήγηση των προσφύγων σχετικά με νομικά ζητήματα.

- Κοινωνική Υπηρεσία για την παροχή κατευθύνσεων σε ωφελούμενους και τη διευθέτηση αιτημάτων στέγασης, υλικής υποστήριξης και ιατρικών ζητημάτων.

- Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης, με επίκεντρο την ατομική, οικογενειακή και ομαδική υποστήριξη προσφύγων.

- Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης προσφύγων στη μητρική γλώσσα των καλούντων, με σκοπό την παροχή πληροφοριών στον προσφυγικό πληθυσμό αναφορικά με τα δικαιώματα, καθώς και τις προβλεπόμενες για αυτούς υπηρεσίες.

- Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, με σκοπό την εξασφάλιση της κατανόησης και της επικοινωνίας στις δύο αυτές γλώσσες.

- Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά προσφύγων που παρακολουθούν κάποιο Δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.