ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕUROMEDLAB 2017: Στην Αθήνα το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας

Στην Αθήνα, πραγματοποιείται από τις 11 έως και τις 15 Ιουνίου το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017” στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

ΕUROMEDLAB 2017: Στην Αθήνα το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας

Το συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας και Κλινικής Βιοχημείας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής.

Απευθύνεται στην τοπική και διεθνή κοινότητα των βιοχημικών, βιολόγων, εργαστηριακών ιατρών, κλινικών χημικών, χημικών και φαρμακοποιών καθώς και σε όλους όσους απασχολούνται σε διαγνωστικά και ερευνητικά κέντρα με συναφές αντικείμενο.

Στόχο έχει τη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και την εμβάθυνση σε θέματα αιχμής, μέσα από δημιουργικό διάλογο, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στην Εργαστηριακή Ιατρική.

Το “ΕUROMEDLAB 2017” αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 5.000 διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

«Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου στην Αθήνα θα συμβάλει όχι μόνο στην προβολή της πόλης μας, αλλά και στην προβολή και αναγνώριση του επιστημονικού και κλινικού έργου που συντελείται στη Ελλάδα», επεσήμανε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξανδρος Χαλιάσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Χημείας-Κλινικής Βιοχημείας (Ε.Ε.Κ.Χ. – Κ.Β.), Ιατρός, Κλινικός Χημικός, EurClinChem και πρόεδρος του 22ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 33 συμπόσια, έξι συνεδρίες “meet the expert”, ένα workshop για το πώς συντάσσεται μια επιστημονική εργασία, 35 workshops χορηγούμενα από εταιρείες διαγνωστικών μηχανημάτων και εξετάσεων, την εναρκτήρια ομιλία και τέσσερις διαλέξεις.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αναμένεται να προσελκύσουν τα συμπόσια “The role of laboratory in the management of ICU/critically ill patients”, που συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μπαλτόπουλος και “The role of laboratory in stroke diagnosis and monitoring of patients”, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τέσσερα θεματικά δορυφορικά συμπόσια.

Το Σάββατο, 10 Ιουνίου, θα διεξαχθούν τα συμπόσια «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών» και «Εγγενείς Νόσοι του Μεταβολισμού» και το διήμερο 15-16 Ιουνίου το θεματικό συμπόσιο για τον Διαβήτη, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη, συμπόσιο για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Εργαστηριακής Ιατρικής.

Επίτιμος ομιλητής του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Μαλλιάρας από το Τμήμα Βιοηλεκτρονικής της Ecole des Mines του St. Etienne της Γαλλίας, ο οποίος θα μιλήσει για τις «Νέες τεχνολογίες διασύνδεσης ηλεκτρονικών με τον εγκέφαλο». Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται να προσφέρει νέα εργαλεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων, όπως η επιληψία και η νευροεκφύλιση (Alzheimer κ.λπ.).

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου, ξεχωρίζουν τα ανοιχτά στο κοινό, debates ανάμεσα σε παγκοσμίου κύρους επιστήμονες, με ενδιαφέροντα θέματα, όπως:

- Πληθυσμιακός έλεγχος για Νεοπλασίες: 30 χρόνια εφαρμογή! Τι έχουμε διδαχθεί μέχρι σήμερα; (Δευτέρα 12/6 12.30-14.30)

Η Δρ. Ann McTiernan (Η.Π.Α.) θα υπερθεματίσει για τα οφέλη του διαγνωστικού ελέγχου στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε ορισμένες μορφές καρκίνου, και ειδικότερα του καρκίνου του μαστού, ενώ η Δρ. Laura Esserman (Η.Π.Α.) θα υποστηρίξει την άποψη ότι το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων είναι μεγαλύτερο του προσδοκώμενου οφέλους, ενώ έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υπερδιάγνωση και η υπερβολική θεραπεία.

- Τροποποίηση του DNA για θεραπευτικούς ή άλλους λόγους. Τι ηθικά ζητήματα ανακύπτουν; (Τρίτη 13/6 12.30-14.30)

Ο Δρ. Νικόλας Κατσάνης (Ελλάδα – Η.Π.Α.) and η Δρ. Françoise Baylis (Καναδάς) θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους για το πώς μπορεί να γίνει η γενετική τροποποίηση φυτών, ζώων και ανθρώπων, χωρίς να κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

- Εργαστηριακές εξετάσεις στα ράφια των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ. Ηθικά προβλήματα και εμπιστευτικότητα (Τετάρτη 14/6 12.30-14.30)

Ο Δρ. Rodger Seccombe (Κανάδας) θα υποστηρίξει την άποψη ότι η ελεύθερη και ανώνυμη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ είναι ωφέλιμη για την κοινωνία, ενώ ο Δρ. Daniel Holmes (Καναδάς) θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι οι σημερινές τεχνολογίες αιχμής, στις οποίες βασίζονται τα εμπορικά διαγνωστικά τεστ, ενδεχομένως να παράγουν αναξιόπιστα αποτελέσματα και να συντελούν σε υπερδιάγνωση και υπερβολική θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, στις συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης.

- Έλεγχος doping. Πρέπει να γίνεται ή να επιτραπεί το doping, αν είναι ιατρικά ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους; (Πέμπτη 15/6 10.30-12.30)

Ο Δρ. David Epstein (Η.Π.Α.) θα υποστηρίξει ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι antidoping, ενώ ο Δρ.Geoffrey S. Baird (Η.Π.Α.) θα προσπαθήσει να πείσει ότι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των αθλητών σε ασφαλείς ιατρικά φαρμακευτικές ουσίες που ενισχύουν τις σωματικές επιδόσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος doping.