ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαρτίνης: Ο Λοβέρδος άνοιξε τον λάκκο του «Ερρίκος Ντυνάν»

«Λαίλαπα» χαρακτήρισε τον Ανδρέα Λοβέρδο ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014.

Μαρτίνης: Ο Λοβέρδος άνοιξε τον λάκκο του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ο Ανδρέας Μαρτίνης παρουσιάστηκε την Πέμπτη (08/06/2017) στην Εξεταστική με την ιδιότητα του μάρτυρα για το σκάνδαλο του εκπλειστηριασμού του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν». Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου περιέγραψε τον Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας ως τον άνθρωπο που «άνοιξε τον λάκκο» στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνη, ο Ανδρέας Λοβέρδος τον πίεσε να αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου στη δικαστική διένεξή τους για τη «ΓΑΙΑ» μαιευτική κλινική. Επίσης, καθώς τα δάνεια του «Ερρίκος Ντυνάν» είχαν αγοραστεί από την τράπεζα «Marfin», ο κ. Μαρτίνης επισήμανε ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος επέβαλε οικονομικό στραγγαλισμό στο νοσηλευτήριο. «Πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες με συνεχάρησαν γιατί έσυρα τον Βγενόπουλο στα δικαστήρια. Έγιναν πολλές Επιτροπές στη Βουλή, δεν θα το πω εκβιασμό, αλλά επιπολαιότητα και ιδιοτέλεια. Ο κ. Λοβέρδος ήθελε να αποσύρουμε τα ένδικα μέσα κατά του Βγενόπουλου. Μα εξυπηρετείται το δάνειο; Όλες οι εισπράξεις του Ντυνάν είχαν εκχωρηθεί στον Βγενόπουλο και, αφού κρατούσε τα δικά του, τότε μας έδινε με το σταγονόμετρο ό,τι ήθελε. Το "μπουμ" έγινε όταν συνεργαστήκαμε-συμπράξαμε για να αναπτύξουμε μια κλινική μαιευτική με το Ιατρικό Κέντρο. "Ή τους διώχνεις ή θα σε λιώσω" είχε πει ο Ανδρέας Βγενόπουλος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο Λοβέρδος παραπλάνησε ακόμα και τη Βουλή, παραδέχτηκε ότι είναι βέβαιος πως θα μας σώσει ο Βγενόπουλος και στο φινάλε μας έφτυσε ο Βγενόπουλος και αξίωσε να παραιτηθούμε στο Συμβούλιο Εφετών». Από το σημείο αυτό, η καταδίκη του «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν ανεπίστρεπτη.

Ευθύνες καταλόγισε ο Ανδρέας Μαρτίνης και στους υπόλοιπους υπουργούς Υγείας, σε διαφορετικό βαθμό. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Αβραμόπουλος έφτιαξε το σύστημα της άλωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Λοβέρδος έσκαψε τον λάκκο του "Ερρίκος Ντυνάν" και μέσα μας έριξε ο Γεωργιάδης και τον σφράγισε πολύ καλά».

Για τον Κωστή Χατζηδάκη ανέφερε ότι επιθυμούσε να ευοδωθεί το σχέδιο του Βγενόπουλου για την «αξιοποίηση» έκτασης στο «Ασκληπιείο» της Βούλας (πριν περάσει στο ΕΣΥ ανήκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό), πρόταση την οποία προωθούσε αρχικά και ο κ. Αβραμόπουλος, στην πορεία όμως απέσυρε τη στήριξή του.

Ερωτηθείς εάν «ο Άδωνις Γεωργιάδης εξυπηρετούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένου τραπεζίτη», ο Ανδρέας Μαρτίνης απάντησε «δεν ξέρω» και συνέχισε λέγοντας ότι «διοικητικά υπάκουσε συγκεκριμένο τραπεζίτη για να σώσει το νοσοκομείο καίτοι δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης». Όσο για το τριμερές μνημόνιο που υπογράφηκε με την Τράπεζα Πειραιώς επί υπουργίας Γεωργιάδη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μετά το μνημόνιο, τελείωσε το Ντυνάν».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν ο Μάκης Βορίδης συνέβαλε στην πορεία προς τον πλειστηριασμό απάντησε «ναι», αναφερόμενος στις δύο τροπολογίες που έφερε ως υπουργός Υγείας, και στην ουσία επέτρεψαν στη θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.» να αποκτήσει νοσοκομείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης, χαρακτήρισε την τροπολογία Βορίδη «φωτογραφική» εις βάρος του Ντυνάν και του Δημοσίου. Εκτίμησε, πάντως, ότι ο Μάκης Βορίδης «πιέστηκε για να το κάνει».

Στη συζήτηση μπήκαν και τα «κερασμένα» νοσήλια για δημόσια πρόσωπα, τα οποία δεν πλήρωναν τη διαφορά από την αναβάθμιση θέσης. Στην Επιτροπή θα κατατεθούν τα 17.000 ονόματα για να ελεγχθεί ποια από τα πρόσωπα αυτά δεν ήταν αναξιοπαθούντες και δεν δικαιολογείται η δωρεάν νοσηλεία τους από το Κοινωφελές Ίδρυμα.

Κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσης, ο μάρτυρας εξετάστηκε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Χρυσής Αυγής. Η κατάθεση του Ανδρέα Μαρτίνη θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη (14/06/2017) στις 11:00. Τον μάρτυρα θα εξετάσουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Ποταμιού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

Πηγή: Νewsbomb.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για την Υγεία: Ξεκινά η κατάθεση του προφυλακισμένου Ανδρέα Μαρτίνη