ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΙΣΑ αντιτίθεται στο Σχέδιο Νόμου για τους Ιατρικούς Συλλόγους

Ο ΙΣΑ αντιτίθεται στο Σχέδιο Νόμου για τους Ιατρικούς Συλλόγους

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι επιχειρείται αποδυνάμωση και φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων με το Σχέδιο Νόμου που έδωσε το Υπουργείο Υγείας σε δημόσια διαβούλευση.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου περί εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των Ιατρικών Συλλόγων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή την πρωτοβουλία.

«Ζητούμε δημοκρατική αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει δυνατή η φωνή του ιατρικού σώματος» αναφέρει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ότι επιχειρείται με πραξικοπηματικό τρόπο παρέμβαση στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και γίνεται προσπάθεια φίμωσης και αποδυνάμωσής τους με το Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση, αιφνιδιαστικά και άκαιρα το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται στην ουσία για μία κακότεχνη συρραφή των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς καμία ουσιώδη νομοτεχνική επεξεργασία που έχει στόχο την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων, με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ιατρών και τον συγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ασκείται έλεγχος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Καταγγέλλουμε ότι αγνοήθηκε προκλητικά το αίτημα του ΙΣΑ για αναλογική εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Είναι δε άξιον απορίας πώς μια κυβέρνηση που ζητά επιμόνως τη διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική εφαρμόζει το σύστημα κατά το δοκούν ανάλογα με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

Δυστυχώς ο ιατρικός κόσμος χάνει ακόμη μία ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου ιατρικού κόσμου.

Καλούμε για μία ακόμη φορά τον ΠΙΣ να δημοσιοποιήσει τη σύνθεση της Επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο νόμου, στην οποία, όπως αναφέρεται, συμμετείχαν “εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, νομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες”, αλλά και τη σύνθεση και τα πρακτικά των δύο Γενικών Συνελεύσεων που έγιναν το 2014, στις οποίες η πρόταση εγκρίθηκε.

Ζητούμε αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των Ιατρικών Συλλόγων στον ΠΙΣ και πραγματικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων, με βάση τις αρχές τις ισονομίας και της δημοκρατίας.

Τονίζουμε ότι η αποδυνάμωση και η φίμωση των Ιατρικών Συλλόγων αφήνει απροστάτευτο το ιατρικό σώμα απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα την πλέον δύσκολη περίοδο για την επαγγελματική του επιβίωση.

Ο ΙΣΑ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να δώσουν μάχη για να συνεχίσει το ιατρικό σώμα να έχει ηχηρή φωνή, ώστε να μπορεί να προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του και τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων