ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με προσδοκίες το σ/ν του υπ. Εργασίας: Ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία

Με μεγάλες προσδοκίες από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου, με το το οποίο θα ανοίξει η Βουλή μετά τις θερινές διακοπές.

Με προσδοκίες το σ/ν του υπ. Εργασίας: Ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία

Η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και ζητήματα αδήλωτης εργασίας, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Τα «μυστικά» του νομοσχεδίου, παρέθεσε μέσω της συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός, τονίζοντας, πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «επιχειρεί να ανταποκριθεί σε δίκαια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας και να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων ελέγχου και επιβολής της νομοθεσίας».

Ειδικότερα, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις άξονες:

- Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από την απλήρωτη, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.

- Διευθετούνται ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση και δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

- Εισάγονται θεσμικές αλλαγές για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Εδώ, για παράδειγμα, αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille).

Στο πολιτικό «δια ταύτα», «η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιεί παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και αυτό δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί», τονίζει η υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όταν, στο αντίποδα, η αντιπολίτευση έχει, όπως υποστηρίζει, ένδεια επιχειρημάτων, ενώ την καλεί να απαντήσει «γιατί, κατά τα πολλά χρόνια διακυβέρνησής της, η προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχτηκαν τεράστια πλήγματα». Από την άποψη αυτή, «η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι αποκαλυπτικές για τη στάση της αντιπολίτευσης», εκτιμά συμπερασματικά η Έφη Αχτσιόγλου.