ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φυσικοθεραπευτές: Κάθετα αντίθετοι στην ενοποίηση ή συγχώνευση με τους Εργοθεραπευτές

Σθεναρά αντιτίθεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, στην ενδεχόμενη ενοποίηση ή αλλαγή ονομασίας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Φυσικοθεραπευτές: Κάθετα αντίθετοι στην ενοποίηση ή συγχώνευση με τους Εργοθεραπευτές

Στα πλαίσια του διαλόγου για την μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εμφανίζεται στον τύπο και η πιθανότητα της συγχώνευσης των τμημάτων Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας, και μάλιστα με αλλαγή ονομασίας. Αν η σχετική φημολογία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μας βρίσκει δυναμικά απέναντι, τονίζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Ο λόγος που προβάλλεται για μία τέτοια εξέλιξη είναι η έλλειψη μελών ΔΕΠ (οκτώ σύμφωνα με τον Νόμο) στο τμήμα Εργοθεραπείας, ένα έλασσον ζήτημα, το οποίο επιλύεται πολύ εύκολα στο μεταβατικό στάδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πιθανότητα αυτή, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα υποβάθμιζε και τις δυο επιστήμες, καταργώντας την αυτονομία των τμημάτων, με μόνο κριτήριο κάποια, ίσως, μικρή εξοικονόμηση πόρων. Αυτή η πρόταση, από όπου και αν εκπορεύεται, πρέπει να μας προβληματίσει έντονα, καθώς είναι αδιανόητη και παντελώς ανεπίκαιρη.

Είναι απορίας άξιον γιατί το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τμήμα φυσικοθεραπείας, με βάση εισαγωγής 17.425 μόρια και με μεγάλο ποσοστό πρώτης επιλογής από τους υποψήφιους φοιτητές, θα «ανταμείψει» τους αυριανούς φοιτητές με υποβαθμισμένες σπουδές, μέσω αυτής της πρότασης για συγχώνευση και αλλαγή ονομασίας.

Είναι γεγονός ότι, και φέτος, τα τμήματα Φυσικοθεραπείας βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης των υποψηφίων Φοιτητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017, αφού η βαθμολογία για την εισαγωγή στα τμήματα Φυσικοθεραπείας παραμένει η υψηλότερη μεταξύ όλων των ΤΕΙ της Ελλάδας, με πρώτα από όλα αυτό της Αθήνας. Από μια στατιστική μελέτη των βάσεων εισαγωγής στα 250 τμήματα των ΑΕΙ, προκύπτει ότι τα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν υψηλότερη βάση σε σχέση με το 80% των Πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ λιγότερα από πενήντα τμήματα των ΑΕΙ έχουν υψηλότερη βάση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής συμφωνούν με εκείνα της σχετικής έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, τα οποία παρουσιάστηκαν το 2017 στον Κοινωνικό Διάλογο για την Εκπαίδευση στη Βουλή, και δείχνουν ότι το τμήμα Φυσικοθεραπείας είναι το μόνο τμήμα των ΤΕΙ που κατατάσσεται στην 1η ομάδα, με τις σχολές υψηλής ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, μαζί με άλλα 81 τμήματα των ΑΕΙ.

Μάλιστα, στο δείκτη ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των υποψηφίων που το επέλεξαν ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη προτίμηση, επί του συνόλου των υποψηφίων που το δήλωσαν και του αριθμού των επιτυχόντων αντίστοιχα, το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είχε από τους υψηλότερους δείκτες (11,1% και 18,2% αντίστοιχα).

Εάν συνυπολογιστεί επίσης η εισαγωγή των πρώτων στα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης με 18.510 και 18.469 μόρια αντίστοιχα, φαίνεται η απήχηση της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας γενικότερα, απήχηση που οφείλεται τόσο στην επιστημονική αξία και το επίπεδο το οποίο διασφαλίζουν οι σπουδές στα τμήματα Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ όλης της χώρας όσο και στην προσφορά της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στην Υγεία, γενικότερα.

Το Υπουργείο Παιδείας θα... «ανταμείψει» αυτούς τους φοιτητές, στο τμήμα της Αθήνας, με ενοποιημένα προγράμματα σπουδών με άλλα τμήματα και με αλλαγή ονομασίας του τμήματος;

Το νέο τμήμα, εάν θα προκύψει, σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια, δεν θα αντιστοιχεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, αλλά σε μια ελληνική πατέντα, η οποία μας γυρίζει σαράντα χρόνια πίσω, καθώς στη διεθνή πρακτική η Φυσικοθεραπεία είναι αυτοτελής. Έτσι, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα ως αυτοδύναμο Τμήμα, με την καταξιωμένη στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία του "Τμήμα Φυσικοθεραπείας - Physiotherapy Department - Department of Physical Therapy"».

Σε κάθε περίπτωση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για συγχώνευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του τμήματος Φυσικοθεραπείας, με την αναγνώριση του ρόλου της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπείας καλεί όλους τους φοιτητές όλων των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας της χώρας σε δυναμικό παρών, σε αγωνιστική ετοιμότητα, στην περίπτωση που προωθηθεί αυτή η πρόταση.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά για το θέμα:
«Καθιστούμε σαφές ότι δεχόμαστε μόνο την αυτοδυναμία του τμήματος Φυσικοθεραπείας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την καταξιωμένη στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία του «Τμήμα Φυσικοθεραπείας - Physiotherapy Department - Department of Physical Therapy». Μια τόσο σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, όπως είναι αυτή της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-που ανακοινώθηκε από τα χείλη του Πρωθυπουργού-δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από προχειρότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Φυσικοθεραπευτές: Να αποσυρθεί το επικίνδυνο σ/ν για την εξομοίωση των πτυχίων μας με τα Κολλέγια

Το εξωστρεφές βήμα των φυσικοθεραπευτών - Γόνιμες επαφές στις Βρυξέλλες