ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Ανεμοδουρά: Χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή - Οι ευθύνες του ιατρικού σώματος

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά έχει ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα: Χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Β. Ανεμοδουρά: Χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή - Οι ευθύνες του ιατρικού σώματος

Αυτό αναφέρει η πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (Αντιπρόεδρος ΣΕΥΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής, αναπληρωτής γραμματέας ΣΕΥΥΠ ΕΟΠΥΥ και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά) κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά στο onMed, ζητώντας να παρέμβει άμεσα για το ζήτημα ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή αποτέλεσε ρεπορτάζ του onMed σχετικά με την Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη, στην οποία θα παραστούν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, καθώς και και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάζει ειδικότερα η κυρία Ανεμοδουρά:

«Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως γράφτηκε και στο onMed, θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη η Συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης και θα τεθούν μείζονα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό της ανθεκτικότητας των αντιβιοτικών. Γράφτηκε δε πως είναι προσκεκλημένος και ο πρωθυπουργός, κος Τσιπρας.

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων για την Ελλάδα είναι μείζον θέμα για την Δημόσια Υγεία, διότι κάθε χρόνο χάνονται πολλές ζωές, ενώ υπάρχει και οικονομική αφαίμαξη στους προϋπολογισμούς των δαπανών για την Υγεία. Έχει δε χρειαστεί ακόμα και πρόσφατα να δώσουμε πολλές φορές ως χώρα εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας έχει επιβληθεί και ποινή για την αλόγιστο χρήση των αντιβιοτικών.

Μήπως πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί και να επιβληθούν πειθαρχικές διοικητικές κυρώσεις που, παρά τη νομοθεσία, χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή; Το θέμα είναι μείζονος σημασίας. Ενώ έχουμε παράβαση της νομοθεσίας, κανένας αρμόδιος δεν έχει δώσει λύση ως όφειλε.

Ζητώ την παρέμβαση του πρωθυπουργού, του Υπουργείου Υγείας και της Δικαιοσύνης για να λυθεί ένα σοβαρό υγειονομικό ζήτημα. Τα Θεσμικά όργανα της Ιατρικής κοινότητας που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου πρέπει να το διεκδικήσουν σθεναρότατα, σύσσωμα και όχι κάποιοι να το καταγγέλλουμε χρόνια μόνοι μας, λαμβάνοντας μέχρι τώρα μόνον υποσχέσεις.

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι, όπως λέει και ο λαός, και αν οι αρμόδιοι δεν θέλουν την εφαρμογή του Νόμου για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών, το ιατρικό σώμα πρέπει και μπορεί να το επιβάλει καταφεύγοντας το ίδιο στη Δικαιοσύνη».

12oi13p2io1p32io1p32

Διαβάστε ακόμη:

Με τοποθέτηση Μπασκόζου και με καλεσμένο-έκπληξη τον Τσίπρα η συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης

Στο μέλλον τα εμβόλια θα είναι στοχευμένα όσο κι αν κοστίζουν - Τι αναφέρει ερευνητής της GSK

To ισχυρότερο αντιβιοτικό στον κόσμο έγινε ακόμη πιο δυνατό